Marea Britanie crește taxele și impozitele pentru populație din luna noiembrie. Premierul Keir Starmer spune că urmează o situație "dureroasă"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Urmează creșteri de taxe și impozite pentru locuitorii Marii Britanii. Premierul Starmer pune totul pe seama grelei moșteniri lăsate de fostul prim-ministru Rishi Sunak. 

Keir Starmer avertizează că urmează crearea unui "buget dureros" în contextul temerilor legate de creșterea taxelor, într-un discurs sumbru în care acuză conservatorii pentru starea economiei și despre care spune că este "mai rea decât ne-am imaginat" - Totuși Starmer apără acordarea a miliarde de lire sterline lucrătorilor aflați în grevă, în timp ce reduce ajutoarele pentru încălzire ale pensionarilor, relatează BBC. 

Într-un discurs sumbru ținut în grădina de trandafiri de la Downing Street, el a avertizat că declarația financiară din octombrie - prima a Partidului Laburist în 14 ani - va implica "durere pe termen scurt".

Remarcile sale au fost interpretate ca un semnal suplimentar că pregătește terenul pentru ca ministrul de finanțe, Rachel Reeves, să anunțe o serie de creșteri de taxe și reduceri ale serviciilor publice, în încercarea de a echilibra bugetul.

Premierul a pus responsabilitatea pentru această situație pe seama ultimei administrații conservatoare, spunând că a lăsat economia "mai rea decât ne-am imaginat vreodată".

14 miliarde de lire sterline pentru a pune capăt grevelor din Marea Britanie

 

El a apărat, de asemenea, decizia de a oferi indemnizația de combustibil de iarnă doar beneficiarilor de ajutor social, afirmând că a fost un "compromis dificil", dar că, pe termen lung, toată lumea, inclusiv pensionarii, vor beneficia de ea. 

De asemenea, el a justificat acordarea a 14 miliarde de lire sterline pentru a pune capăt grevelor sindicatelor militante din sectorul feroviar și medical. 

"Am pus capăt grevelor naționale care au paralizat țara noastră timp de ani de zile, pentru că provoc pe oricine să-mi spună cum poți dezvolta economia atunci când oamenii nu pot ajunge la muncă, deoarece sistemul de transport este distrus, sau cum pot munci oamenii dacă că sunt blocați pe listele de așteptare ale NHS (sistemul public de sănătate din Marea Britanie-n.r.)," a spus el.

"Am făcut mai multe în șapte săptămâni decât a făcut ultimul guvern în șapte ani. Și acestea sunt doar primii pași spre schimbarea pentru care oamenii au votat, schimbarea pe care sunt hotărât să o realizez."

Prim-ministrul a spus că "nu va anticipa bugetul" atunci când a fost întrebat despre ce creșteri de taxe și decizii de cheltuieli are în vedere guvernul pentru a fi anunțate pe 30 octombrie.

Critici din partea opoziției: "Au promis că nu cresc taxele"

 

Laura Trott, secretarul șef al Trezoreriei din partea Partidului Conservator, a declarat: "După ce au promis de peste 50 de ori în campania electorală că nu vor crește taxele pentru cei care muncesc, laburiștii acum pregătesc terenul pentru a încălca și mai multe promisiuni.

"Ministrul de finanțe are dreptul să crească taxele pentru a plăti pentru alegerile ei costisitoare și pentru creșterile salariale peste rata inflației cerute de liderii sindicali, dar ar fi trebuit să aibă curajul să fie sinceră de la început. Acest lucru este o trădare a încrederii oamenilor și îi vom trage la răspundere pentru acțiunile lor."

Premierul britanic a vorbit și despre revoltele care au lovit țara.

"Deși violența și dezordinea au arătat fisurile din societatea noastră după 14 ani de populism și eșecuri, acestea au dezvăluit și "remediul".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel