Costul materialelor de construcție a crescut cu 20%, agravând problemele cu care se confruntă industria. Criza de muncitori și livrările întârziate în Regatul Unit, din cauza crizei de șoferi de camion, alături de o criză globală în domeniul materialelor de construcții și noua birocrație generată de Brexit, pun piedici proiectelor de construcții din Marea Britanie și alimentează creșterea prețurilor, avertizează companiile din domeniu, scrie DIGI 24.
Multe companii mai mici de construcții, care reprezintă aproximativ 90% din acest sector, se văd nevoite să oprească proiectele. Constructorul de case Berkeley este ultima dintr-un șir de companii din domeniu care au avertizat cu privire la impactul presiunilor inflaționiste asupra costului materialelor de construcție. Construcțiile reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul Marii Britanii, iar întârzierile proiectelor ar putea avea un „efect serios asupra redresării economice, în cazul în care companiile de construcții nu finalizează rapid proiectele”, a spus Andrew Goodwin, economist-șef la firma de consultanță Oxford Economics.
Autoritățile nu reușesc să ajute la soluționarea problemelor
„Dacă oamenii nu mai fac lucrări de construcții pentru că știu că vor întâmpina întârzieri, acest lucru va începe să aibă un efect vizibil asupra economiei în general”, a spus Goodwin. Acest lucru ar putea submina încrederea oamenilor și i-ar putea determina să nu mai cheltuiască bani pentru renovări. Totuși, în ciuda riscului de frânare a creșterii economice, cererile venite din partea Federației Constructorilor și a altor grupuri din industrie de a da vize temporare de lucru șoferilor din UE, pentru a atenua criza de forță de muncă din domeniu, au fost respinse săptămâna trecută.
Totuși, autoritățile nu reușesc să facă niște pași practici pentru a ajuta la soluționarea problemelor, spun oficiali guvernamentali și persoane familiare cu discuțiile dintre reprezentanți ai Departamentului pentru afaceri și companile din domeniu. Un expert din industrie care este familiarizat cu discuțiile spune că a simțit că guvernul nu reușește să vadă „furtuna perfectă” care s-a declanșat în domeniul construcțiilor. În timp ce unele probleme, ca penuria pe plan global de anumite produse, nu sunt sub controlul guvernului, există modificări imediate pe care autoritățile le-ar putea face pentru a ușura presiunea asupra sectorului, cum ar fi modificarea sistemului de imigrație, a spus expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News