Marii Britanii i s-a oferit șansa de a găzdui Eurovision în 2023, după ce organizatorii concursului de cântece au ajuns la concluzia că Ucraina nu este capabilă să îl găzduiască, o decizie care a provocat furia guvernului ucrainean, care susține că dorește în continuare să organizeze evenimentul, conform The Guardian.
Ucraina a câștigat anul acesta cu piesa Stefania, a orchestrei Kalush Orchestra, în timp ce telespectatorii de pe întregul continent s-au adunat pentru a vota melodia și pentru a-și arăta solidaritatea cu națiunea după invazia rusă.
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a declarat că Eurovision nu se va putea organiza în Ucraina
Tradiția spune că câștigătorului i se oferă șansa de a găzdui concursul de anul viitor. Însă Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), care organizează concursul, a declarat că a ajuns la concluzia, "cu mare regret", că nu va fi posibil să ofere garanțiile de securitate și operaționale necesare pentru organizarea concursului în Ucraina.
Aceasta a cerut BBC să găzduiască concursul de anul viitor, după ce Marea Britanie s-a clasat pe locul al doilea cu Space Man al lui Sam Ryder.
Surse care cunosc discuțiile au sugerat că nu este nici pe departe un lucru sigur că Marea Britanie va fi gazda concursului și au sugerat că Bruxelles-ul ar putea pregăti o candidatură rivală.
Guvernul ucrainean este nemulțumit de concluzia că nu poate găzdui în siguranță evenimentul, ceea ce ar însemna să rateze o oportunitate majoră de a atrage atenția lumii asupra țării și a ceea ce a îndurat.
Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkachenko, a trimis deja organizatorilor Eurovision o serie de posibile locații din Ucraina.
Acesta a reacționat cu furie la anunțul UER și a sugerat că mutarea Eurovisionului în Marea Britanie ar submina țara sa: "Am câștigat cu onestitate Eurovision și am îndeplinit toate condițiile în termenele stabilite pentru procesul de aprobare a desfășurării sale în Ucraina - am oferit răspunsuri și garanții privind standardele de siguranță și posibilele locații pentru concurs.
"Găzduirea Eurovision 2023 în Ucraina este un semnal puternic pentru întreaga lume că susține Ucraina acum. Vom cere schimbarea acestei decizii, deoarece credem că vom fi capabili să ne îndeplinim toate angajamentele, așa cum am subliniat în repetate rânduri în fața Uniunii Europene de Radio și Televiziune."
UE lucrează la o ofertă rivală de a muta concursul de anul viitor la Bruxelles, unde ar fi găzduit în numele Ucrainei
Există, de asemenea, o sugestie conform căreia UE lucrează la o ofertă rivală de a muta concursul de anul viitor la Bruxelles, unde ar fi găzduit în numele Ucrainei, într-un gest simbolic de solidaritate din partea "capitalei UE".
Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că încă mai speră ca Ucraina să găzduiască concursul, dar că, dacă acesta va avea loc în Marea Britanie, se vor asigura că va reflecta "cultura, patrimoniul și creativitatea bogate ale Ucrainei, precum și consolidarea parteneriatului actual dintre cele două țări".
EBU a declarat: "Concursul Eurovision este una dintre cele mai complexe producții de televiziune din lume, cu mii de oameni care lucrează și participă la eveniment și care necesită 12 luni de pregătire".
Aceasta a precizat că, după o anchetă îndelungată, garanțiile necesare nu au putut fi oferite de radiodifuzorul public ucrainean și și-a exprimat "tristețea și dezamăgirea" că concursul de anul viitor nu va putea fi organizat în Ucraina. "Ca urmare a acestei decizii, în conformitate cu regulile și pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuțiile cu BBC, în calitate de finalist al ediției din acest an, pentru a găzdui, eventual, concursul Eurovision al cântecului din 2023 în Regatul Unit.”
"Este intenția noastră deplină ca victoria Ucrainei să se reflecte în spectacolele de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuțiile noastre cu eventualele gazde."
Ultimul concurs din Marea Britanie a avut loc în 1998
Ultimul concurs a avut loc în Marea Britanie în 1998, după ce Regatul Unit a câștigat cu piesa Love Shine a Light a trupei Katrina and the Waves. Găzduirea Eurovision este o provocare logistică și financiară și ar putea fi un test pentru BBC, care se luptă deja cu reduceri financiare și concedieri.
Un purtător de cuvânt al BBC a confirmat că radiodifuzorul se află în discuții pentru găzduirea evenimentului.
În cazul în care BBC acceptă să găzduiască concursul, este posibil ca orașele din Marea Britanie să fie dornice să îl organizeze. OVO Hydro Arena din Glasgow, cu o capacitate de 14.000 de locuri, a fost speculată în ultimele zile ca un potențial loc de desfășurare, pe baza disponibilității sale. Manchester, Londra și Leeds și-au exprimat, de asemenea, interesul vineri.
BBC nu a acceptat încă propunerea
Cu toate acestea, BBC nu a acceptat încă să găzduiască concursul, sursele subliniind că este prea devreme pentru a începe să se speculeze cu privire la locații.
Estimările privind cheltuielile pentru găzduirea concursului variază, deși este probabil ca BBC să fie nevoit să pună la punct un pachet de finanțare substanțială cu sprijin guvernamental.
Concursul din acest an, desfășurat la Torino, a necesitat milioane de euro din partea administrației locale a orașului, pe lângă banii primiți de la statul italian. Cu toate acestea, concursul atrage zeci de mii de turiști în orașul gazdă, ceea ce stimulează economia locală.
Ultima dată când țara câștigătoare a concursului Eurovision nu a găzduit concursul din anul următor a fost în 1980, când televiziunea națională a Israelului a refuzat șansa de a participa din motive de costuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News