Marea Britanie îndeamnă UE la "calm" în contextul ameninţării cu un conflict comercial

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul britanic a făcut apel miercuri, 10 noiembrie, la Uniunea Europeană să dea dovadă de "calm", în contextul ameninţării tot mai mari a unui conflict comercial provocat de dezacordurile privind dispoziţiile post-Brexit în Irlanda de Nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic a făcut apel miercuri la Uniunea Europeană să dea dovadă de "calm" şi "să păstreze proporţiile" în contextul ameninţării tot mai mari a unui conflict comercial. Acesta ar fi provocat de neînțelegerile referitoare la dispoziţiile post-Brexit în Irlanda de Nord, relatează AFP. Londra cere renegocierea protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit-ului. Acesta ar avea rolul de a menține țara în piaţa unică europeană.

Cu toate acestea, Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări. În aceste condiții, discuțiile purtate în ultimele săptămâni au rămas în impas.

În cazul în care doleanțele sale nu vor fi îndeplinite, Londra a ameninţat că va recurge la articolul 16 al protocolului care îi permite să suspende unilateral anumite dispoziţii. De cealaltă parte, europenii au evocat posibilitatea de a suspenda acordul de liber schimb în vigoare de la începutul anului, care a permis evitarea unui "no deal" potenţial foarte dureros din punct de vedere economic.

 

"Le sugerez politicos prietenilor noştri europeni să rămână calmi"



"Le sugerez politicos prietenilor noştri europeni să rămână calmi şi să păstreze simţul proporţiilor", a declarat secretarul de stat care răspunde de Brexit, David Frost, în Camera Lorzilor.

"Nu suntem susceptibili să acţionăm de o manieră riscantă pentru toată lumea decât dacă UE ar reacţiona într-un mod disproporţionat şi ar decide mai degrabă să agraveze problemele în Irlanda de Nord decât să le reducă", a adăugat el.

Totodată, acesta a susținut că negocierile nu au ajuns încă într-un punct critic. "Nu voi abandona acest proces atât timp cât nu va fi clar că nimic nu mai poate fi făcut", a adăugat Frost.

 

Protocolul a intrat în vigoare la începutul acestui an



Protocolul, intrat în vigoare de la începutul anului, menţine provincia britanică în uniunea vamală şi piaţa unică europeană, pentru a împiedica reinstalarea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, care ar risca slăbirea acordului de pace din 1998. Noile măsuri au perturbat aprovizionarea în Irlanda de Nord şi au provocat furia unioniştilor favorabili rămânerii în Regatul Unit, relansând tensiunile comunitare.

În aceste condiții, Londra cere înlăturarea dreptului Curţii de Justiţie a UE de a examina aplicarea protocolului şi înlocuirea sa cu "un arbitraj internaţional", o modificare inacceptabilă pentru europeni, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel