Marea Britanie interzice accesul navelor ruseşti în porturile sale

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul britanic a decis să interzică accesul în porturile Regatului Unit pentru navele sub pavilion rusesc, precum şi pentru cele închiriate sau deţinute de ruşi, ca reacţie la invazia din Ucraina, a anunţat luni ministrul Transporturilor de la Londra, Grant Shapps, potrivit AFP şi Reuters.

"Le-am scris tuturor porturilor britanice pentru a le cere să nu ofere acces niciunei nave care circulă sub pavilion rus, înregistrată, deţinută, controlată, închiriată sau exploatată de ruşi", a scris ministrul britanic pe Twitter, precizând că va fi adoptată şi o legislaţie care să oficializeze această interdicţie.

"Sectorul maritim este fundamental pentru comerţul internaţional şi trebuie să ne achităm de partea noastră în ceea ce priveşte restricţionarea intereselor economice ale Rusiei şi tragerea la răspundere a guvernului rus", a mai explicat el.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia vor continua în următoarele zile

 

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit să continue negocierile în următoarele zile, anunţă oficiali de la Kiev şi Moscova, după încheierea primei runde de discuţii.

"Am stabilit să continuăm procesul de negocieri. Până la următoarea sesiune de negocieri, conducerile delegaţiilor se vor consulta cu preşedinţii ţărilor", a declarat, potrivit agenţiei Interfax, Vladimir Medinski, un consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

La rândul său, un oficial de la Kiev a confirmat încheierea primei runde a negocierilor şi continuarea discuţiilor zilele următoare. "Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au avut prima rundă de negocieri. Principalul obiectiv a fost discutarea despre un armistiţiu şi încheierea acţiunilor combatante pe teritoriul Ucrainei. Părţile au stabilit temele asupra cărora trebuie luate decizii, dar, pentru ca aceste decizii să fie implementate prin foaia de parcurs, delegaţiile revin pentru consultări în capitale. Părţile au discutat despre organizarea unei noi runde de negocieri pe măsură ce sunt formulate decizii", a declarat Mihailo Podoliac, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de CNN şi Sky News.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, într-o convorbire cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri în acest sens.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit luni, în mod separat, cu omologii săi din Ucraina şi Rusia, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, în contextul eforturilor de oprire a confruntărilor militare ruso-ucrainene. Emmanuel Macron a discutat "de mai multe ori în ultimele ore" cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a transmis Palatul Elysée. Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească operaţiunile militare în zone rezidenţiale, să securizeze principalele axe rutiere din Ucraina şi să nu distrugă infrastructura esenţială. "Vladimir Putin a confirmat voinţa de a susţine aceste idei", a precizat Preşedinţia Franţei. Conform Kremlinului, Vladimir Putin i-a dat asigurări lui Emmanuel Macron că forţele militare ruse "nu generează ameninţări asupra civililor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel