Marea Britanie introduce o taxă de 10 lire de intrare în țară. Inclusiv românii vor fi obligați să plătească

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Marea Britanie va introduce o taxă de viză pentru toți cei care doresc să intre în țară. Aceasta va fi în valoare de 10 lire. 

În următoarele 12 luni, călătoriile în cadrul UE/SEE vor fi supuse unor schimbări majore. Începând cu sistemul EES al UE pentru verificarea pașapoartelor (programat să înceapă la 10 noiembrie) și apoi cu ETIAS, care va impune turiștilor și vizitatorilor să obțină obligatoriu o viză.

Dar se pregătește o altă schimbare importantă pentru toți cei care călătoresc în Regatul Unit - introducerea vizei ETA în Regatul Unit.

Ce este ETIAS

 

ETIAS  este o autorizație electronică de călătorie fiind, în esență, o viză electronică pe care o solicitați online înainte de călătorie. Costă 10 lire sterline și durează doi ani, permițând intrări multiple în Regatul Unit cât timp este valabilă.

La fel ca ETIAS, este inspirată din sistemul de scutire de vize ESTA din SUA și este necesară pentru toate tipurile de călătorii, inclusiv turism, sejururi de scurtă durată și vacanțe în familie.

ETA din Regatul Unit va fi introdusă în trei etape. Ea este deja obligatorie pentru cetățenii din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Începând cu 8 ianuarie 2025, aceasta va fi obligatorie pentru turiștii țărilor din afara UE sau din afara SEE - inclusiv pentru americani, canadieni, australieni și neozeelandezi. Puteți găsi lista completă aici, cererile pentru viză se deschid online la 27 noiembrie 2024.

Etapa finală implică țările UE și SEE - Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția și pasagerii din Vatican vor solicita ETA începând cu 2 aprilie 2025.

Aplicațiile pentru viză se deschid online din 5 martie. Singura excepție o reprezintă persoanele care călătoresc cu un pașaport irlandez (din cauza zonei comune de călătorie dintre Regatul Unit și Irlanda).

Pe cine va afecta?

 

Până la intrarea în vigoare a fazei a treia, în aprilie 2025, aceasta va acoperi toate naționalitățile lumii, cu două excepții: persoanele care călătoresc cu un pașaport britanic și cele care călătoresc cu un pașaport irlandez.

De asemenea, sunt exceptați deținătorii de vize britanice sau orice persoană care are statut de rezident în Regatul Unit (de exemplu, cetățenii UE care s-au mutat înainte de Brexit și au statutul de stabilit sau pre-stabilit).

Viza nu este necesară dacă locuiți în Irlanda și călătoriți din Irlanda, Guernsey, Jersey sau Insula Man.

Noua viză este destinată vizitelor de scurtă durată, cum ar fi vacanțele și șederile în familie. Aceasta nu permite persoanelor să rămână în Regatul Unit pentru mai mult de 180 de zile sau să lucreze în Regatul Unit.

Cum se va obține noua viză

 

Noua viza se depune în urma unei cereri online sau prin intermediul aplicației UK ETA înainte de călătorie. Guvernul britanic afirmă că, în mod normal, cererile vor fi procesate în termen de trei zile lucrătoare, dar uneori acest proces poate dura mai mult.

Nu puteți intra în Regatul Unit până când ETA nu a fost procesată.

ETA costă 10 lire sterline și durează doi ani. În această perioadă puteți face mai multe călătorii în Regatul Unit. Dacă pașaportul dumneavoastră este reînnoit în această perioadă, va trebui să solicitați o nouă ETA.

Nu se pot face cereri de grup. Fiecare persoană dintr-un grup are nevoie de propria ETA, dar puteți face cererea pentru o altă persoană.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel