Din numărul tota, românii şi bulgarii reprezintă peste jumătate, relevă datele comunicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), preluate de Reuters.
Potrivit ONS, în anul anterior lui martie 2018, numărul cetăţenilor UE care au emigrat în Marea Britanie l-a depăşit cu 87.000 pe al acelora care au plecat din această ţară, sub diferenţa de 123.000 consemnată în intervalul anterior, marcând cel mai scăzut nivel al migraţiei nete de la sfârşitul lui 2012. Migraţia netă a cetăţenilor din UE în Marea Britanie s-a redus semnificativ după ce votanţii britanici, mulţi dintre ei motivaţi de dorinţa de a reduce imigraţia, au optat pentru ieşirea ţării din blocul comunitar, la referendumul din iunie 2016.
Firmele vor avea dificultăţi în a angaja personal
Asociaţiile patronale sunt îngrijorate însă că firmele vor avea dificultăţi în a angaja personalul de care au nevoie. 'Aceste cifre nu ne dau niciun motiv de a sărbători şi, dat fiind că firmele se confruntă un deficit record de forţă de muncă calificată la fiecare nivel, este dezamăgitor să constatăm declinul numărului de persoane din Europa care vin aici să lucreze', a declarat Jane Gratton, responsabilă cu mediul de afaceri şi forţa de muncă în cadrul Camerei de Comerţ britanice.
Datele publicate joi mai arată că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, mai mulţi cetăţeni din cele opt state est-europene care au aderat la UE în 2014 au plecat din Marea Britanie decât au venit în această ţară.
Locul românilor
Românii şi bulgarii - care au drept de muncă nerestricţionat în Regatul Unit doar din 2014 - formează mai mult de jumătate din migraţia netă din UE în Marea Britanie. Per total, migraţia netă în Marea Britanie a ajuns la 271.000 de persoane, cu 28.000 în plus faţă de anul anterior, o situaţie datorată migraţiei nete record (235.000 de persoane) a cetăţenilor din afara UE.
ONS atrage însă atenţia că 'un tipar neobişnuit al imigraţiei de studiu' a afectat cifrele din anul anterior lui martie 2017, ceea ce face dificile comparaţiile cu anul trecut. Migraţia netă a cetăţenilor non-UE se află într-o creştere constantă de la sfârşitul lui 2015. Guvernul de la Londra a promis că va reduce migraţia netă la sub 100.000 de persoane anual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News