Alexandra Bulat trăieşte în Regatul Unit încă din 2012, a absolvit Facultatea de Sociologie şi Studii Media în vara anului 2015, la University College Londra, iar din 2020, a devenit doctor în sociologie politică şi studii de migraţie la Cambridge.
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, Alexandra a povestit că de când locuieşte în Regatul Unit a lucrat în peste 15 locuri, de la job-uri de studenţi, la început, până la proiecte de cercetare la University College London, British Library şi London School of Economics. A lucrat ca asistent de cercetare, asistent universitar, intervievator, translator, proofreader şi mentor.
În 2017, s-a implicat în organizaţia the3million, cea mai mare organizaţie în Regatul Unit care militează pentru drepturile cetăţenilor europeni. Pe lângă activitatea pe care o desfăşoară la the3million, lucrează ca Research Associate la Universitatea Strathclyde, pe un proiect despre experienţele europenilor post-Brexit. În paralel, ea s-a implicat şi în politicăm şi face voluntariat în calitate de consilier pe imigraţie cu o organizaţie numită UK Butterflies.
„Mulţi români pur şi simplu nu sunt bine informaţi despre drepturile lor”
Întrebată care sunt cele mai dese probleme cu care se confruntă românii în Marea Britanie, Alexandra Bulat a răspuns: „Depinde foarte mult de context, cred. Studenţii români au cu totul alte probleme faţă de doctorii români, care şi ei, la rândul lor, întâmpină alte feluri de greutăţi faţă de românii care, de multe ori, sunt exploataţi în domeniile de muncă prost plătite.
În calitate de consilier de imigraţie, dar şi în cercetare, am avut plăcerea să vorbesc cu români cu diverse experienţe şi din toate domeniile. Sunt multe probleme, cred că cineva ar putea scrie o întreagă carte pe această tema. Mulţi români pur şi simplu nu sunt bine informaţi despre drepturile lor, iar acest lucru crează probleme mult mai mari. De exemplu, am întâlnit români care au aflat de la mine că există un salariu minim în Regatul Unit. După ce au aflat acest lucru şi cum să obţină un loc de muncă în care să nu fie exploataţi, aceste probleme, din fericire, au dispărut pentru ei.
Pe aceeaşi temă a accesului la informaţii, încă găsesc români care nu ştiu ce trebuie să facă pentru protejarea drepturilor după Brexit. Dacă românii care au ajuns în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 nu depun o cerere la EU Settlement Scheme până la termenul limită de 30 iunie 2021, vor deveni rezidenţi ilegali şi îşi vor pierde dreptul la muncă, dreptul de a închiria o proprietate şi de a avea ajutor social, printre altele. Dacă ar fi să aleg un domeniu în care autorităţile române pot lucra mai mult cu cele britanice este furnizarea informaţiilor de calitate despre drepturile de bază ale românilor în Regatul Unit, pe înţelesul tuturor”.
„Am plecat în 2012 cu gândul să rămân aici permanent”
Întrebată dacă se vede într-o bună zi întorcându-se în România, Alexandra Bulat a spus: „Sinceră să fiu, ultima dată când am fost în ţară, am ajuns în Iaşi, a fost în 2013, un an după ce am plecat. După aceea, am ajuns în România încă o dată când am fost invitată la o conferinţa academică în 2016, dar la Bucureşti, urmată de o mică vacanţă la mare.
Când spun acest lucru oamenilor, mulţi sunt şocaţi, pentru că într-adevăr experienţele mele nu sunt similare cu majoritatea românilor care cred că ajung în România cel puţin de două ori pe an de sărbători. Însă eu am plecat în 2012 cu gândul să rămân aici permanent. Anul trecut, am obţinut cetăţenia britanică, acum am candidat în alegerile de aici.
Toata viaţa mea de adult, toate studiile şi toată experienţa de muncă sunt în Regatul Unit, iar partenerul meu este britanic. Gândesc în limba engleză acum, iar vocabularul meu în limba română nu cred că s-a mai dezvoltat de la 18 ani. Nu mă văd întorcându-mă în România nu doar din punct de vedere psihologic sau emoţional, dar şi din punct de vedere practic”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News