No 10 a dat asigurări că aprovizionarea cu gaze a Regatului Unit este "foarte rezistentă" și a insistat că nu există "niciun plan" pentru a lua măsurile care ar fi cuprinse într-un plan de urgență.
Aliații europeni încearcă să se debaraseze de gazul rusesc, în timp ce președintele Vladimir Putin amenință să le întrerupă aprovizionarea pe fondul consecințelor războiului său, conform Daily Mail.
Marea Britanie ar putea tăia conductele de interconectare cu Olanda și Belgia în cazul în care aprovizionarea va fi deficitară
Financial Times a relatat că tăierea conductelor de interconectare cu Olanda și Belgia se numără printre măsurile cuprinse în planurile de urgență ale Marii Britanii în cazul în care aprovizionarea va fi deficitară.
Marea Britanie produce mult gaz, dar are puține facilități de stocare, astfel că în lunile de vară, când cererea este scăzută, o mare parte din gaz este trimisă pe piețele de pe continent prin conductele care leagă Norfolk de Țările de Jos.
Ziarul a declarat că National Grid ar declanșa planul dacă lipsa de gaze ar duce la o pierdere de presiune în sistemul de gaze.
Dar un purtător de cuvânt al No 10 a declarat: "Nu există niciun plan în acest sens. Suntem pe deplin încrezători în aprovizionarea noastră pe timp de iarnă. Avem un sistem foarte rezistent în această țară, care este fiabil, dar veți ști că rețeaua națională de gaz are proceduri de urgență vechi de zeci de ani, dar nu ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple'.
Bart Jan Hoevers, președintele Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze, a avertizat că o astfel de închidere s-ar putea întoarce împotriva Marii Britanii.
„I-aș recomanda cu siguranță [Marii Britanii] să se gândească din nou la oprirea interconectării [în cazul unei crize]”, a declarat el pentru FT. „Pentru că, deși este benefică pentru continent în timpul verii, este benefică și pentru Marea Britanie în timpul iernii”.
În 2018, până la un sfert din gazul britanic a venit din Europa continentală prin intermediul conductelor
Între timp, ministrul a sugerat astăzi că SNP ar putea avea 'un fel de idee despre un viitor acord cu Vladimir Putin' pentru energie în cazul independenței, în timp ce guvernul a rezistat apelurilor pentru un referendum.
Ministrul pentru afaceri Greg Hands a făcut această remarcă în timp ce Camera Comunelor a reacționat la intenția lui Nicola Sturgeon de a organiza un al doilea referendum privind locul Scoției în Regatul Unit pe 19 octombrie 2023.
Luând cuvântul la întrebările primului ministru, liderul SNP Westminster, Ian Blackford, a declarat în fața deputaților că conservatorii 'nu au dreptul să blocheze democrația scoțiană'.
Luând locul lui Boris Johnson, care a fost plecat la un summit NATO, vicepremierul Dominic Raab a declarat: 'Nu este momentul potrivit'.
În cadrul unei sesiuni de întrebări adresate miniștrilor pentru Scoția, ministrul afacerilor Greg Hands a țintit politica energetică a SNP.
El a spus: "Sunt anti-nucleare, sunt anti-petrol și gaze - este greu de înțeles de unde cred ei că își vor lua energia în cazul independenței. Poate că au un fel de idee despre o viitoare înțelegere cu Vladimir Putin”.
Guvernul olandez a declarat miercuri că va investi 750 de milioane de euro până în 2031 pentru a dezvolta o rețea națională de transport al hidrogenului
Într-o scrisoare adresată parlamentului, ministrul Energiei, Rob Jetten, a declarat că guvernul va însărcina Gasunie, operatorul rețelei de gaze din țară, cu gestionarea și operarea rețelei, ale cărei părți ar trebui să fie finalizate până în 2026.
'Scopul planului nostru de desfășurare este de a avea o rețea de transport care să treacă prin marile clustere industriale, să le conecteze la instalațiile de stocare și să conecteze Olanda cu țările vecine', a declarat Jetten.
Scrisoarea a schițat traseul pe care îl va urma rețeaua, reutilizând adesea conductele de gaz ale Gasunie.
'Vom (începe) acum construcția rețelei publice de hidrogen în Olanda, ceea ce va fi un mare impuls pentru tranziția către un sistem energetic mai sustenabil', a declarat directorul general al Gasunie, Han Fennema.
Guvernul olandez discută de ani de zile ideea unei rețele de transport de hidrogen, dar pașii concreți în vederea construirii acesteia s-au accelerat în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Două consorții comerciale au anunțat în ultimele două luni planuri de a construi terminale de import de hidrogen în portul Rotterdam.
Planurile prezentate de Jetten includ utilizarea unei părți din parcurile eoliene în valoare de 20 de gigawați planificate sau în construcție în Marea Nordului olandeză până în 2030 ca sursă de energie verde care poate fi folosită pentru a produce hidrogen.
Un gigawatt de energie electrică este suficient pentru a alimenta un milion de gospodării, însă procesele actuale de producere a hidrogenului sunt costisitoare și ineficiente.
Jetten a declarat că guvernul vizează o capacitate de conversie de 500 de megawați până în 2025 și de 3,5 gigawați până în 2030, deși nu a precizat cum va fi construită această capacitate.
'Atingerea obiectivelor cabinetului pentru capacitatea de conversie și volumele de transport (de hidrogen) pe care această capacitate le va genera este foarte probabilă', a scris Jetten.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News