Decizia guvernului de a recunoaște doar vaccinurile administrate în anumite țări a provocat furie și frustrare, scrie The Guardian. Conform noilor reguli, călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați "complet vaccinați" și scutiți de carantină la sosire în Anglia dintr-o țară aflată pe lista galbenă.
În schimb, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ca având "schemă incompletă" și vor trebui să stea în carantină timp de zece zile dacă vin dintr-o țară de pe lista galbenă. Și în Europa, există nemulțumire cu privire la refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schema completa persoane care au avut Covid și s-au imunizat doar cu o doză din două. Acestea sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber cu un certificat verde. Cu toate acestea, pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform regulilor care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, chiar dacă au trecut prin boală recent și au imunitate naturală.
Marea Britanie a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două vaccinuri diferite, după ce utilizarea AstraZeneca a fost limitată la vârstnici din cauza problemelor legate de cazurile rare de cheaguri de sânge.
"Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie"
Pe de altă parte, noile reguli de călătorie au lovit puternic în familiile care au petrecut multe luni departe de cei dragi din Marea Britanie din cauza pandemiei. André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că abia aștepta să-și revadă după un an de zile fiul în vârstă de patru ani, care locuiește la Londra. Noile reguli i-au făcut însă călătoria aproape imposibilă, în ciuda faptului că a fost complet vaccinat: "Pur și simplu nu există nicio justificare logică privind motivul pentru care acceptă vaccinurile administrate în anumite țări, dar nu și în altele", a spus Siqueira.
La rândul său, Maiara Folly, cercetător brazilian, s-a declarat și ea șocată de noile reguli. „Nu văd niciun motiv legat de un criteriu de sănătate care să justifice acest lucru. Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie", a adăugat Folly, care și-a exprimat temerile că mai mulți cercetători din Brazilia - unde peste 80 de milioane de oameni au fost acum vaccinați cu schemă completă - nu ar putea participa la summitul climatic de la Glasgow din cauza regulilor dure.
Replica Marii Britanii
Solicitat să explice de ce vaccinurile administrate în anumite țări sunt acceptate, dar cele în altele nu, un purtător de cuvânt al guvernului a transmis într-o declarație de presă: "Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații complexe".
Confruntată cu această supărare la nivel internațional, Marea Britanie s-a angajat să colaboreze cu unele țări pentru a recunoaște certificatele de vaccinare. Primul pas a vizat Kenya, astfel că Marea Britanie va recunoaște vaccinurile administrate în țara est-africană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News