Guvernul a declarat miercuri că va modifica legislația care se află în prezent în curs de examinare în parlament pentru a propune revocarea până la sfârșitul anului 2023 doar a aproximativ 600 din cele aproape 4.000 de legi ale UE rămase de la ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în 2020.
Proiectul de lege Retained EU Law (REUL) a avut ca obiectiv eliminarea automată a tuturor legilor UE rămase la sfârșitul acestui an, cu excepția cazului în care acestea au fost alese în mod explicit pentru a fi salvate, iar purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak a declarat în ianuarie că guvernul nu va prelungi acest termen.
Rishi Sunak a declarat în ianuarie că guvernul nu va prelungi acest termen
"Astăzi, guvernul depune un amendament ... care va înlocui actualul termen de expirare din proiectul de lege cu o listă a legilor UE păstrate pe care intenționăm să le revocăm în temeiul proiectului de lege la sfârșitul anului 2023", a declarat ministrul afacerilor și comerțului, Kemi Badenoch, într-o declarație scrisă în parlament.
"Acest lucru oferă certitudine pentru mediul de afaceri, clarificând ce reglementări vor fi eliminate din cartea noastră de legi, în loc să evidențieze doar REUL care ar fi salvat."
Badenoch a declarat că 1.000 de legi ale UE au fost deja revocate sau reformate de la ieșirea Marii Britanii din UE, iar alte 500 vor fi revocate prin alte două proiecte de lege care sunt în curs de a se croi drum prin parlament.
Politicienii din opoziție au avertizat că revocarea legislației UE ar crea cantități masive de muncă
Dar Jacob Rees-Mogg, un brexist dur și ministru al afacerilor la momentul introducerii proiectului de lege, și-a exprimat dezamăgirea față de această decizie.
"În mod regretabil, premierul și-a sfărâmat propria promisiune mai degrabă decât legile UE", a scris el pe Twitter.
Politicienii din opoziție au avertizat că revocarea legislației UE ar crea cantități masive de muncă pentru departamente cu beneficii reduse, ar împuternici miniștrii să înlocuiască legile după cum consideră necesar și ar deschide ușa unor protecții de reglementare mai slabe.
Aproape jumătate dintre directorii britanici ar prefera să păstreze legile moștenite de la UE în loc să vadă guvernul eliminându-le, potrivit unui sondaj al Institutului Directorilor publicat luna aceasta.
Badenoch a declarat că guvernul va pune în continuare capăt statutului special al legislației UE păstrate până la sfârșitul anului, dar a recunoscut că "volumul tot mai mare" de legislație păstrată care a fost identificată și riscurile juridice ale eliminării legilor au avut un impact asupra procesului de revizuire a acestora.
"A devenit clar că programul a devenit mai mult o chestiune de reducere a riscului juridic prin menținerea legislației UE decât o prioritate pentru o reformă semnificativă", a spus ea. "Acesta este motivul pentru care astăzi propun o nouă abordare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News