Julian Assange a fost arestat joi, în condiţii dramatice, din sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, unde se refugiase de aproape şapte ani.
Australianul de 47 de ani riscă până la 12 luni de detenţie într-o închisoare britanică după ce un judecător de la Tribunalul Westminster l-a găsit vinovat de încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune, o acuzaţie care în SUA i-ar putea atrage o condamnare la cel mult 5 ani de detenţie, potrivit site-ului Departamentului de Justiţie.
Însă editorul WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a declarat că se teme că împotriva lui Assange vor fi aduse şi alte acuzaţii, ceea ce înseamnă că aceasta ar putea petrece zeci de ani în detenţie în SUA.
"Nimeni nu este mai presus de lege"
Premierul britanic Theresa May, ministrul de interne Sajid Javid şi şeful diplomaţiei, Jeremy Hunt, au declarat toţi că arestarea lui Assange a demonstrat că 'nimeni nu este mai presus de lege'.
Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a cerut însă ca Assange să nu fie extrădat în SUA, unde este acuzat de conspiraţie împreună cu Chelsea Manning, fost analist american de informaţii militare, pentru piratarea unui computer guvernamental cu informaţii clasificate.
'Guvernul britanic ar trebui să se opună extrădării lui Julian Assange în SUA pentru dezvăluirea atrocităţilor comise în Irak şi Afganistan', a scris liderul laburiştilor britanici pe Twitter.
El a retransmis un tweet al actriţei americane Pamela Anderson, unul din cei mai celebri susţinători ai lui Assange, care l-a descris anterior pe Corbyn drept 'un om cumsecade şi corect'.
La rândul ei, mama lui Julian Assange, Christine Assange, i-a luat apărarea fiului său, despre care a scris pe Twitter că este 'bolnav şi are dureri de la detenţia prelungită şi tortură'.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News