Un garaj plin de gunoaie și mobilă abandonată a fost placa de rezonanță a unui incendiu care a semănat panică într-una dintre fostele locuințe de urgență din Roma. Ne aflăm în Val Cannuta, municipiul XIII, suburbia de vest, nu departe de Montespaccato. Clădirea are peste 200 de locuințe, iar într-unul dintre ele, la etajul cinci, locuiește Maria, 52 de ani, cetățean român: "M-am trezit tușind în jurul miezului nopții, am crezut că fumul vine din interiorul apartamentului".
Incendiul de la reședința din Val Cannuta
Spaima a fost mare, spune persoana care în noaptea de duminică 25 spre luni 26 iunie dormea în interiorul locuinței sale din via di Val Cannuta 148. Flăcările, după cum s-a aflat la câteva ore după eveniment, s-au dezvoltat în spațiul de la parterul clădirii, folosit inițial ca garaj, dar de ceva timp adăpost pentru mobilă și gunoaie folosite sau stricate. Și probabil din cauza acestui material abandonat, focul s-a extins rapid, degajând o coloană densă de fum care a făcut aerul irespirabil: "Am astm", continuă Maria, sosită în Italia în 2006 și aflată mereu într-o gravă urgență locativă, "așa că, atunci când m-am trezit și mi-am dat seama că venea de afară, mi-am trezit partenerul și am coborât imediat în stradă".
Maria: "Am venit acasă la 4 dimineața, dar acum nu avem apă"
O coloană groasă de fum se ridica din garaj: "Totul este acolo, chiar dacă nu ar fi permis", confirmă Maria: "Din păcate, cei care pleacă își lasă mobila acolo. Și, de asemenea, cineva din afară. Eram mulți în stradă, apoi au sosit pompierii și poliția, care au ajutat câteva persoane în vârstă sau bolnave să iasă. Eu am ajuns acasă la 4 dimineața". Acum, însă, problema este lipsa apei: "Suntem fără apă", explică femeia, care a ajuns în reședință în urmă cu șapte ani, "nu putem găti, nu putem folosi baia, nu ne putem spăla, nimic".
"Nici măcar nu ne-au trimis încă o cisternă de apă"
Relatări similare vin din partea altor locatari din Val Cannuta: "Incendiul s-a produs între duminică și luni", spune o fată, "suntem marți și nimeni nu a venit să ne ajute, să ne ofere alternative. Nici măcar camionul cisternă nu a ajuns încă, cu 30 de grade suntem fără apă, e un iad. Ne-au spus să mai așteptăm două-trei zile". Absența apei se datorează unor lucrări la conducte, aparent deteriorate de incendiu. "Există o țeavă în interiorul garajului care pierde multă apă", confirmă un al treilea locatar, care locuiește în Val Cannuta de douăzeci de ani, "și asta înseamnă că nu există presiune de la primul etaj. Aici se află persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, copii, bolnavi. Nu putem merge la baie, nu putem sta".
Acesta este al doilea incendiu într-un C.A.A.T. de la începutul anului, al treilea dacă este inclusă și fosta reședință Bastogi. În acest din urmă caz, în luna ianuarie, cel mai probabil un scurtcircuit a fost cel care a declanșat incendiul. În martie, în centrul Campo Farnia, în Capannelle, locuitorii au salvat din flăcări o fetiță blocată în casă. Administrația Gualtieri, în special consilierul pentru politici de locuințe Tobia Zevi, a subliniat în repetate rânduri că intenția Campidoglio este de a închide toate centrele C.A.A.T. în termen de patru ani, adică până la sfârșitul mandatului. Costul total al centrelor, gestionate de societăți private și cooperative, este de peste 20 de milioane de euro pe an. Val Cannuta este cel mai scump, cu o chirie anuală de 2.500.000 de euro plătită de Roma Capitale în visteria administratorului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News