Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Mariana Daina prezintă Germania aşa cum este: "Se munceşte mai mult. Le lipseşte ceea ce avem noi". Mai sunt banii un motiv să pleci din România?

Eva Anton |
Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

A plecat în Germania în urmă cu cinci ani, alături de familia sa, pentru o idee pe care şi-a dorit să o îndeplinească în România, la fel ca mulţi alţi români care decid să ia drumul străinătăţii. Viaţa a avut însă un alt plan pentru Mariana Daina care, acela de a-şi ajuta concetăţenii din Germania chiar cu pregătirea sa de bază în domeniul financiar, într-o ţară străină care i-a oferit nişte posibilităţi pe care în România nu le-a găsit din punct de vedere profesional, dar care nu îi oferă căldura întâlnită în ţara sa. Ce poate învăţa România de la Germania pentru a-şi convinge cetăţenii să rămână acasă? De ce vin şi de ce pleacă românii din Germania? Cât de uşor este pentru românii din străinătate să se mute dintr-o altă ţară după ce apar copiii? Mariana Daina oferă răspunsuri pentru toţi românii stabiliţi sau care urmează să se stabilească în Germania, atât pentru găsirea unui loc de muncă, cât şi pentru întemeierea unei afaceri.

Mariana Daina este expert în asigurări şi consultant financiar. A studiat Finanţe, Bănci, Asigurări şi Burse de Valori la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi a urmat cursurile instituţiei IHK Akademie München und Oberbayern. În acest moment, coordonează o echipă formată 100% din experţi români în domeniul finanţelor, în Frankfurt.

“Sunt consultat financiar în tot ce ţine de domeniul finanţelor, de domeniul banilor, asta înseamnă de la acordare de credite, până la investiţii la bursă, până la asigurări de absolut orice fel pentru că în Germania acest sistem este foarte bine pus la punct şi foarte important. Ceea ce facem noi stabilizează foarte mult economia Germaniei. Au un sistem foarte dezvoltat pe partea de asigurări şi protecţie.

Eu sunt coordonatoarea unei echipe de consultanţi financiari. Echipa mea este formată 100% din români. A fost o dorinţă a mea foarte mare de a aduce foarte mulţi oameni de calitate alături de mine. O foarte mare parte din echipa mea sunt oameni care au lucrat în România în domeniul bancar sau în asigurări şi aici, singur, atunci când au întâlnit această oportunitate nu şi-au dorit să o rateze”, a declarat Mariana Daina, pentru ŞtiriDiaspora.ro.

 

Reîntregirea familiei şi visele din ţară, punte spre Germania

 

Pasul spre noua viaţă avea să fie făcut pentru visul comun al Marianei şi soţului ei, acela de a-şi înfiinţa o clădire de birouri în România şi dorinţa de a ţine familia unită în drumul către împlinirea acestui ţel.

“Eu sunt în Germania stabilită de aproape 5 ani. Am venit nu pentru a mă stabili definitiv. Soţul meu este în Germania stabilit cu un an mai repede decât mine şi decât fiica noastră, iar după un an am reîntregit familia.

Am ales Germania pentru că aveam în România o clădire de birouri pe care ne-am dorit să o finalizăm şi gândul nostru era oarecum că lucrând în Germania va fi mult mai simplu să strângem acei bani necesari să strângem acei bani necesari să finalizăm clădirea de birouri iar ulterior să închiriem acea clădire. Acesta a fost planul”.

 

“România trebuie să îmi ofere mai mult ca să mă întorc”

 

Plănuiţi să vă întoarceţi în România?

"În momentul de faţă, România cred că ar rebui să îmi ofere foarte multe lucruri ca să iau în calcul să mă întorc, lăsând aici tot ce am construit pentru că în aceşti 4 ani şi jumătate am construit pe plan profesional cât nu am putut construi în România în 9 ani, lucrând în acelaşi domeniu".

Cu ce apelează românii la dvs?

„Ştiţi cum e, atunci când există un profesionist care mai vorbeşte şi limba maternă, apelezi la el cam cu orice problemă întâlnită dacă tu crezi că poate să îţi dea un sfat. Aşa e şi la biroul nostru, unde ajung probleme de tot genul. Dacă nu le putem rezolva, avem colaborări cu asociaţii care se ocupă de integrarea românilor, cu avocaţi vorbitori de limba română, chiar şi o listă de medici avem, astfel încât să fie un ajutor reciproc pentru că a fi într-o ţară străină şi să nu ştii limba, e foarte greu să poţi lua informaţii şi să fii sigur că nu ajungi pe mâna cuiva care vrea să profite de neştiinţa ta.

Noi  le facem planificare financiară celor care doresc să îşi cumpere case în Germania, le acordăm credite. Foarte mulţi îşi doresc să îşi reîntregească familia şi atunci sunt foarte mulţi care doresc un credit pentru o locuinţă sau pentru a-şi finaliza anumite case în România care sunt în stadiul de construcţii. Şi, desigur, tot ce ţine de asigurări, pentru că repet, Germania este o ţară stabilizată prin sistemul de asigurări şi românii care îşi doresc aici să aibă linişte au nevoie de câteva lucruri care să le ofere o stabilitate financiară”.

Citeşte şi: Daniel Drăghiţă, afaceristul român care a dat lovitura în Germania: "E ţara birocraţiei. Nemţii nu sunt extratereştri"

sursa foto: Facebook

 

Cuvântul-cheie: STABILITATE

 

Ce avantaje oferă Germania faţă de România pentru viitori antreprenori şi oamenii care au un business?

“Germania îţi oferă în primul rând stabilitate legislativă. Ce înseamnă asta? Păi, comparativ şi cu proiectul nostru din România. Planul nostru de a construi acea clădire de birouri era oarecum foarte bine făcut doar că de la pornirea construcţiei şi până la finalizarea ei, legislaţia s-a schimbat atât de mult încât noi nu ne mai încadram din anumite puncte de vedere şi automat trebuia să reconfigurăm şi asta necesita mult mai multă cheltuială. Cam despre asta este vorba în Germania. Dacă un om îşi face un plan, ştie că şi peste un an, doi, trei cinci, în principiu, legislaţia nu se schimbă atât de dramatic la schimbarea regimului politic sau de la un mandat la altul încât să aibă acea persoană de suferit sau acel business să se prăbuşească sau să trebuiască să îşi schimbe atât de mult circuitul. Acesta, în primul rând este un aspect foarte important, faptul că în Germania, în orice domeniu îţi doreşti să investeşti, dacă eşti un pic informat despre respectivul domeniu şi dacă ştii ce ai de făcut şi eşti serios, economia te susţine pentru că nu se produc schimbări foarte mari şi tu ştii că pleci la drum cu un plan şi planul acela, dacă tu te ţii de el, ar trebui să reuşească”.

 

Germania vs. România, avantaje şi dezavantaje

 

Ce are de învăţat România de la Germania?

“Foarte mulţi români sunt nostalgici după România şi foarte mulţi români ar lua în calcul să se întoarcă în România dacă sistemul de sănătate ar fi puţin mai pus la punct, dacă sistemul public ar fi un pic mai modernizat. Să ştiţi că şi în Germania există birocraţie foarte multă. Orice formular îl primeşti prin poştă şi corespondenţa prin poştă este extrem de importantă sau trebuie să stabileşti anumite termene la anumite instituţii, nu poţi să nu mergi. Ca şi în România, de altfel. Doar că, de la modul cum se coordonează instituţiile între ele, până la respectul pe care îl au funcţionarii publici, care efectiv îşi doresc să te ajute. Deci nu simţi aroganţa aceea pe care, din păcate, am întâlnit-o de foarte multe ori în România. Pur şi simplu aici sunt un sprijin pentru cetăţean.  Desigur, dacă greşeşti şi aici plăteşti. Doar că modul în care ei acţionează nu e ca să te pună la pământ, ci să te corecteze”.

Din ce motive aleg românii să vină în Germania?

“Sistemul de sănătate consider că este locul I pentru majoritatea. În al doilea rând, faptul  că în Germania există  o mare diversitate a locurilor de muncă şi este cerere pentru oameni serioşi. Românii, din acest punct de vedere, sunt consideraţi nişte oameni foarte harnici şi cei care sunt serioşi, sunt apreciaţi foarte mult chiar dacă ştiu sau nu ştiu germană. Există locuri de muncă unde nu e necesară neapărat vorbirea limbii germane.

În altă ordine de idei, consider că majoritatea care pleacă în străinătate dintre români, vin la cineva care deja e aici, din cercul de prieteni sau rude şi se ajută reciproc. Asta poate fi o explicaţie, faptul că au venit o parte din prieteni şi îi ajută să caute un loc de muncă, cazare ş.a.m.d.

Dar asta să fie un motiv şi, desigur, sistemul de sănătate, sistemul social care nu te lasă să mori de foame dacă îţi pierzi locul de muncă sau îţi cauţi alt loc de muncă ş.a.m.d. sunt lucruri extrem de importante pentru o persoană ajunsă într-o ţară străină”.

 

Mai sunt banii un motiv să pleci din ţară?

 

Banii nu mai sunt o miză la fel de importantă pentru românii care aleg calea străinătăţii, întrucât priorităţile lor s-au schimbat, iar nevoia de bani este înlocuită încet, încet cu beneficiile unor sisteme mai bine structurate.

“Am observat un lucru. De când am început eu să lucrez cu români, la început întâlneam foarte mulţi români care veneau strict pentru bani. Şi veneau, aşa cum ne imaginam eu şi soţul meu, adică venim în Germania, lucrăm un an, doi, trei, cât e necesar, strângem nişte bani şi venim înapoi în România. Clar pentru bani. Însă, în ultimii doi ani, am întâlnit foarte mulţi români care s-au mutat în Germania, care câştigau foarte bine şi ocupau funcţii foarte bune şi în România, însă politica poate i-a dezamăgit, sistemul de sănătate şi acei oameni sunt conştienţi că poate nu vor câştiga la nivelul la care câştigau în România dar au perspective de viitor un pic altfel şi este pătura oamenilor care au studiat, care au avut meserii ce sunt apreciate şi aici, dacă sunt recunoscute anumite şcolarizări. Deci pătura medie spre superioară”.

sursa foto: Facebook

 

Întemeierea unei familii în străinătate înseamnă mai puţină mişcare?

 

Întemeierea unei familii sau mutarea copiilor într-o ţară străină va fi mereu un element de luat în calcul pentru toţi românii care vor să muncească mai mulţi ani de zile în străinătate sau chiar să se stabilească definitiv într-o altă ţară.

“Este un argument foarte, foarte bun. Atunci când nu te leagă atât de multe lucruri de un loc, poţi să iei decizii mult mai simplu. Însă, familiile care vin aici cu copii şi care îi integrează în sistemul şcolar, nu pot să se mai mişte aşa cum îşi doresc ei. În primul rând, sistemul de şcolarizare este diferit. În al doilea rând, copiii noştri crescând cu copiii nemţilor şi făcând şcolarizări alături de ei, încep să gândească şi să se comporte ca cei de aici şi ducându-i înapoi în România, integrarea lor va fi mult mai grea. De asta este foarte important când vine o familie în Germania să ştie ce planuri are pentru că, în principiu, cei care vin cu copii mici şi îi înscriu la şcoală sau la grădiniţă, mai apoi decid mai mult pentru copii decât pentru ei”.

Despre programe de integrare a copiilor:

“Categoric, cred că asta ar trebui să fie un punct foarte important”.

 

Abuzurile la locul de muncă, abuzul psihologic şi prostituţie

 

Subiectul abuzurilor trebuie mai des pus în discuţie de către autorităţi, este de părere Mariana Daina, care propune o legătură mai strânsă între România şi alte ţări cu comunităţi mai mari de români, unde exploatarea sau abuzul la locul de muncă sunt probleme încă întâlnite, la care se adaugă chiar fenomenul de trafic de persoane sau prostituţie, în urma unor recrutări false sau la negru.

“Din punctul meu de vedere, ar fi extrem de important dacă autorităţile din România ar ţine o legătură strânsă cu ambasadele şi consulatele din străinătate, astfel încât aceşti oameni care sunt abuzaţi, pentru că există foarte mulţi din păcate, la întoarcerea în România să aibă parte de un sprijin, un loc de muncă care să le ofere măcar un confort necesar, să le acopere măcar nişte cheltuieli de trai, până la consiliere psihologică. Este clar că fiind străin într-o ţară precum Germania, unde limba nu se vorbeşte foarte simplu, dacă mai eşti şi abuzat, nu poţi să depăşeşti peste noapte această traumă, chiar dacă eşti un om în toată puterea.

Pandemia clar a afectat lucrurile acestea, este clar că poate fi mai rău decât a fost înainte şi pentru că poate fi şi o concurenţă neloială la locurile de muncă, în sensul în care se mai fac restructurări şi atunci cei care nu pot vorbi la fel de bine germană, angajatorii e posibil să renunţe la ei. Pot fi situaţii şi situaţii”.

 

"Ai tendinţa de două sau trei ori să îţi faci bagajul să te întorci acasă în primii ani de străinătate"

 

De ce aleg unii români să se întoarcă după câţiva ani de Germania?

“Cred că toţi românii, dar nu numai românii, străinii care ajung în Germania, în primul an de zile, au tendinţa ca, de cel puţin două-trei ori să îşi facă bagajul şi să plece înapoi, în ţara de origine, dacă nu vin pentru un loc de muncă stabilit înainte sau dacă nu sunt vorbitori de limbă germană. De ce? Pentru că sunt foarte multe lucruri diferite. În primul rând, limba este o barieră, nu este o limbă care se învaţă peste noapte, nu sunt câini cu colaci în coadă nici aici, pentru orice bănuţ trebuie să lucrezi şi trebuie să fii serios ca să îţi păstrezi un loc de muncă. Din păcate, foarte rar am întâlnit, dar am auzit şi forme de rasism. Adică discriminare la locul de muncă, se întâmplă şi asta şi trebuie să vorbim despre ea, este una dintre problemele cu care se pot confrunta românii.

Pe urmă, societatea germană este foarte rigidă, iar noi, ca şi oameni, suntem construiţi să fim mai libertini şi să nu respectăm la fel de mult regulile. Pentru societatea aceasta, este foarte bine pentru că de asta sunt lucrurile atât de clar reglementate, însă nu toţi românii se pot adapta la reguli şi atunci acesta este unul dintre motivele pentru care foarte mulţi se întorc înapoi, pentru faptul că sunt foarte multe reguli şi aici chiar se respectă şi nu se pot rezolva altfel lucrurile.

Şi bineînţeles, foarte mulţi se întorc înapoi şi pentru că le lipsesc oamenii dragi, prietenii şi căldura pe care România o oferă şi dacă nu eşti un om suficient de matur să te poţi adapta la schimbări de genul ăsta, este foarte greu să vezi cum trec săptămâni şi nu ai timp să te întâlneşti cu prieteni sau nici nu mai ai prieteni”.

sursa foto: Facebook

 

“Job-ul part-time, o normalitate în Germania. Munceşti mai mult decât în România”

 

Job-ul part-time este o normalitate în Germania şi nu doar pentru cetăţenii străini, spune Mariana Daina.

“Desigur, în Germania, majoritatea oamenilor şi românii lucrează mai mult decât în România. E paradoxal, dar aşa e. Foarte mulţi au un job stabil, un full-time şi în acelaşi timp, mai au şi un mini-job, mai lucrează câteva ore şi în altă parte de unde mai fac un venit suplimentar. Şi atunci cei care vin din România şi care au avut un alt stil de viaţă, ajung în momentul în care simt că viaţa lor în Germania este foarte monotonă şi doar merg la muncă şi trec săptămânile săptămânile şi duminica dorm sau se odihnesc şi luni o iau de la capăt.

Aici e o normalitate să mai ai un part-time pe lângă full-time. Şi nemţii, şi străinii, pentru că societatea germană te îndeamnă la consum. Sunt foarte multe lucruri care îţi fac cu ochiul şi atunci, consumând, e clar că ai nevoie de venituri  mai multe. Şi  în plus, românii îşi mai sprijină familiile din România, mai au case începute în România pe care vor să le finalizeze, mai vor să îşi pună bani deoparte pentru anumite concedii pentru că românii stabiliţi în Germania sau în străinătate, când vin în România, investesc pentru concediile respective nişte bani, plus că mai fac şi alte concedii în alte ţări. Merg la mare undeva, nu e ca un român care pleacă o dată pe an în concediu în Spania. Majoritatea merg şi în ţară de Crăciun şi mai fac un concediu în Spania ca să simtă că în acel an au concediu, ceva de genul acesta”.

V-aţi pensiona în Germania?

“Este o ţară care, în momentul de faţă, îmi oferă foarte multe lucruri bune şi perspective de viitor pe plan profesional. Dacă ar fi să răspund punctual la întrebare, mărturisesc că nu ştiu. Dacă planurile mele ar ieşi aşa cum mi-am propus, posibil că da. Având în vedere că avem o fetiţă care o să îşi facă aici un viitor, mă gândesc că va fi un ajutor pentru ea să fim în apropiere, dar în altă ordine de idei, pentru o familie care trăieşte în România, cum suntem noi din Sibiu, un oraş frumos, curat şi cu oameni calzi, nu aş putea exclude vreodată faptul că aş vrea să mă întorc în Sibiu. Sibiul pentru noi este acasă şi aşa va rămâne pentru toată viaţa”.

 

Imaginea României în Germania

 

Imaginea României peste hotare este responsabilitatea fiecărui român plecat în străinătate, este de părere Mariana, întrucât noi suntem principalii ambasadori ai ţării noastre.

“Fiecare din noi, cei plecaţi peste hotare, avem o misiune, aceea de a fi ambasadori. Dacă noi ştim cum să ne facem această misiune, să fie cât mai bună, imaginea României peste hotare s-ar schimba foarte mult şi ar fi o mândrie mai mare pentru cei plecaţi peste hotare pentru faptul că sunt români. Pentru că, din păcate, imaginea României peste hotare nu este cea reală. Adică, noi intrând în contact cu foarte mulţi nemţi, de exemplu, ei sunt foarte surprinşi de cum este de fapt România şi cum şi-o imaginau.

Discutând cu un coleg din cadrul companiei noastre, un coleg neamţ, el mi-a spus că, la un moment dat, la sugestia mea, a făcut un concediu în Mărginimea Sibiului şi de la familia la care s-a cazat, când a plecat de la ei a primit şi morcovi, şi cartofi, aşa cum e la noi la ţară, când intri în gospodăria unui ţăran român autentic, dacă ei au ceva în frigider, pun pe masă cu toată deschiderea şi dragă inimă. Şi el asta spunea, că niciodată nu a intrat în casa cuiva şi să fie atât de bine primit şi să simtă atât de multă căldură. Exact despre asta e vorba, dacă am reuşi să păstrăm această căldură, cu toţii am avea de câştigat pentru că ceea ce oferim noi, ei nu mai pot oferi. Societatea lor nu mai poate oferi acea originalitate, autenticitate,a cea simplitate pe care ei o caută acum înnebuniţi şi pe care noi încă o avem. Din punctul meu de vedere, este un mare atu al nostru".

 

“Le lipseşte ceea ce avem noi”

 

Cultura, mentalitatea şi specificul românesc este diferit de rigurozitatea germană şi aşa-numita "răceală" a relaţiilor dintre oameni. 

"Poporul lor este mai riguros, mai rezervat. Nu e atât de simplu ca la noi. Atmosfera şi viaţa în sine poate de multe ori e monotonă, dar îţi oferă pe alocuri alte lucruri pentru a avea o viaţă liniştită.

Toate activităţile lor, toată economia se bazează pe reguli foarte clare pe care le respectă toţi, de la mic, la mare. Pentru români, din obişnuinţa noastră, cum e şi proverbul românesc, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate şi chestii de genul acesta şi categoric că integrarea în cazul acesta este mai dificilă.

Tuturor, indiferent de poziţia pe care o ocupă, de viaţa socială pe care o avem, de  câştigurile mai mari sau mai mici, tuturor ne lipseşte căldura de acasă, mâncarea bună, acea naturaleţe, pentru cei care venim de la ţară, când intra vecina în curte, lucruri de genul ăsta, însă pur şi simplu sunt momente în viaţă când raţional gândind, trebuie să analizezi totul, de la sistemul de sănătate, transporturi”.

 

Experienţa adunată în străinătate, înapoi acasă

 

Cum ar putea arăta România dacă românii şi-ar aduce acasă experienţa câştigată în străinătate şi lecţiile de viaţă dobândite peste hotare? Este un ţel dorit atât de autorităţi, cât şi de românii plecaţi, însă de ce nu devine realitate?

“M-aş întoarce într-un an, doi, trei, cinci în România ca să fac ceva, o schimbare. Nu ştiu dacă definitiv, dar să fiu şi acolo, şi aici angrenată. Mi-ar plăcea foarte mult.

Sunt sigură că există oameni care dacă s-ar întoarce acum şi dacă li s-ar da nişte pârghii necesare, ar face nişte lucruri extraordinare cu experienţa din străinătate, cu gândirea pe care o dobândeşti aici. Atunci când acei oameni vor simţi că au libertatea de care au nevoie ca să se poată dezvolta şi să investească şi să facă nişte proiecte durabile”.

 

Despre Campania "Locul tău este acasă"

 

ŞtiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”.

Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenţie problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar şi posibile soluţii pentru depăşirea acestor obstacole.

Campania va aduce în prim plan teme precum inserţia şi reinserţia socială dar şi teme deosebit de importante legate de piaţa muncii din România ori facilităţi implementate de autorităţi, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în ţară. 

Antreprenorii vor avea ocazia să îşi prezinte poveştile, să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piaţa din România şi să răspundă dacă şi în ce condiţii ar putea reveni în ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel