Mariupol, ce s-a întâmplat cu adevărat la spital? Războiul știrilor false și rolul propagandei rusești

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

Din ce în ce mai multe variante de adevăr despre tragedia de la spitalul de copii din Mariupol apar pe internet. Moscova atacă Kievul și vorbește de un atac înscenat. Zelensky răspunde și cere ca aceasta să fie inclusă printre crimele de război.

O femeie însărcinată transportată pe o targă de către salvatori printre ruinele fumegânde ale spitalului de copii din Mariupol, care tocmai fusese bombardat. Este imaginea simbolică a uneia dintre cele mai întunecate pagini ale invaziei rusești în Ucraina, care nu cruță copiii nou-născuți și pe cei care urmează să se nască și pe care mulți o cataloghează deja drept crimă de război.

Dar războiul are loc și pe internet, nu doar în realitate, iar ruinele spitalului de copii din Mariupol au fost lovite astăzi de „bombe de propagandă”. "Bombardarea unui spital de copii este dovada definitivă că genocidul ucrainenilor este în curs de desfășurare", a declarat Volodymyr Zelensky într-un mesaj video pe Telegram, calificând atacul drept "dincolo de atrocitate".

Neadevărat, "spitalul de copii de la Mariupol a fost folosit ca bază a batalionului Azov" (una dintre unitățile militare naționaliste ale armatei ucrainene, n.r.) a replicat ministrul rus de externe Serghei Lavrov din Antalya. În plus, potrivit șefului diplomației de la Moscova, Rusia a furnizat Consiliului de Securitate al ONU încă din 7 martie "dovezi că spitalul în cauză a fost acaparat cu ceva timp în urmă de către batalionul Azov și alți radicali. Toate femeile gravide și personalul au fost evacuate". "Ei mint știind că mint, așa cum fac întotdeauna", a lămurit zvonurile din Rusia, Zelensky, după ce a primit vestea că trei persoane, inclusiv un copil, au murit în atac.

 

Dar care este adevărul despre incidentul de la spitalul de copii Mariupol?

 

Dezinformarea funcționează la turație maximă, iar montajele false sau presupuse a fi false se urmăresc pe rețelele de socializare, încercând să plieze imaginile în folosul și consumul dosarelor adverse. Astfel, atunci când pe Twitter și pe Facebook a ajuns o înregistrare video realizată de o dronă rusă care ar fi arătat prezența milițiilor ucrainene în spital, site-ul Open a început un exercițiu detaliat de verificare a faptelor pentru a arăta, cu ajutorul hărților Google, că înregistrarea video era falsă și că presupusele poziții militare ucrainene se aflau în clădiri din partea opusă a orașului.

De asemenea, ambasada Rusiei în Marea Britanie, susține că fotografia cu o femeie cu fața însângerată care fuge din spital cu pături pe ea este un fals.

"Ea este bloggerița de frumusețe Marianna Podgurskaya. Ea a jucat de fapt rolurile ambelor femei însărcinate din fotografii", a scris biroul diplomatic pe profilul său de Twitter, subliniind că fotografiile au fost făcute de fotograful "propagandist" Evgeniy Maloletka și nu de salvatori sau martori.

 

Rusia susține în continuare că nu este vinovată de tragedia de la Mariupol

 

Ambasada Rusiei în Italia, care definește "presupusa distrugere" a spitalului drept "culmea cinismului și o campanie de minciuni", susține, de asemenea, declarația. Și în timp ce monseniorul Sviatoslv Shevchuk, șeful Bisericii Ortodoxe Grecești Ucrainene, vorbește despre imagini "sfâșietoare" ale bombardamentului, iar fotografiile din satelitul comercial WorldView arată pagubele produse infrastructurii civile, semnale contradictorii vin de la Kremlin.

"Vom întreba cu siguranță armata noastră pentru că, cu siguranță, nu avem informații clare despre ce s-a întâmplat acolo", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov într-o conferință de presă de dimineață. După-amiază, Ministerul rus al Apărării și-a ajustat poziția, respingând atacul ca fiind o "înscenare".

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să afle adevărul și a cerut o "anchetă completă" asupra unui bombardament "inuman" care are toate caracteristicile unei "crime de război", prezintă Il Messaggero.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel