Cumpărarea unei mașini este întotdeauna un pas foarte important. În Italia, costurile sunt adesea mai mari decât în unele țări din UE. Prin urmare, în mod paradoxal, este mai avantajos să cumperi o mașină din străinătate decât în Italia.
De aceea, plăcuțele de înmatriculare străine în Italia au ajuns un fenomen în creștere, căruia legiuitorul a decis să-i pună o limită, aducând mai multe modificări Codului Rutier. În noiembrie anul trecut a fost aprobată Legea 238/21, care a adus o serie de modificări în circulația în Italia a mașinilor cu numere străine.
Și nu doar din cauza unui concept economic, ci și din cauza unor probleme fiscale. Dar, dincolo de asta, este bine să aveți în vedere legea recent actualizată privind plăcuțele de înmatriculare străine. Despre ce este vorba și ce mai este de știut despre aceste tipuri de vehicule "străine"?
Mașină cu numere românești în Italia?
Începând cu 1 februarie, orice persoană care locuiește în Italia și este proprietarul unui vehicul cu număr de înmatriculare străin poate circula pe teritoriul italian timp de trei luni. La expirare, vehiculul trebuie să fie înmatriculat în Italia sau transportat în străinătate.
Reglementarea se modifică în cazul unui rezident în Italia care folosește un vehicul care nu este deținut de acesta și cu plăcuță de înmatriculare străină. În acest caz, dacă până la 1 februarie limitările erau aproape inexistente, situația după noul decret-lege se modifică radical.
Românii care circulă în Italia și așteaptă să primească cetățenia au la dispoziție trei luni pentru a reînmatricula vehiculul. Dacă nu se solicită cetățenia, aceștia pot circula timp de un an, potrivit quattromania.it.
Cei care nu respectă noua legislație vor fi sancționați cu amenzi mari: de la 250 de euro, pentru cei fără acte, până la 1.600 de euro, în cazul conducerii vehiculului neînmatriculat în termenele stabilite de lege.
Reglementări noi și amenzi de peste 3.500 de euro pentru cine nu se conformează
Cei care nu s-au înscris la Registro dei veicoli esteri - Reve (n.r. Registrul vehiculelor străine) riscă o amendă de până la 3.558 de euro.
Pentru a înmatricula o mașină, fie că este nouă sau folosită, trebuie să se prezinte mai multe documente.
După cumpărare, sunt necesare plăcuțele de înmatriculare temporare și asigurarea temporară valabilă până la frontieră. De fapt, conform legii, de îndată ce vă întoarceți în Italia, trebuie să reasigurați vehiculul.
Registrul vehiculelor străine a intrat în vigoare în Italia
După nouăzeci de zile, în loc de șaizeci, vehiculul trebuie să fie înmatriculat în Italia sau transportat în străinătate. În plus, din primăvară, a intrat în vigoare registrul vehiculelor străine - Reve; În acest sistem înregistrarea este obligatorie pentru cetățenii (italieni și străini cu reședința în Italia) care au o mașină înregistrată pe numele unei persoane cu reședința în străinătate și care o utilizează mai mult de o lună.
Aceeași prevedere se aplică și pentru vehiculele înmatriculate în străinătate care sunt deținute de angajații care lucrează într-o companie cu sediul în afara Italiei (dar care se învecinează cu peninsula), potrivit money.it
Cum se înregistrează un autoturism în Italia?
Pentru a înregistra un vehicul la Reve puteți merge la PRA (Registrul Auto Public) sau la STA (acronim pentru Sportello Telematico dell'Automobilista). Persoanele care trebuie să se înregistreze sunt:
* Cetățenii italieni sau străini care au reședința în Italia și care dețin un autoturism înmatriculat pe numele unei persoane cu reședința în străinătate și îl utilizează pentru o perioadă mai mare de 30 de zile. Prevederea este obligatorie, chiar dacă deținerea nu este continuă. Cetățenii trebuie să dovedească, printr-un document cu dată certă, utilizarea și durata acesteia. Obligația este suportată de utilizatorul vehiculului;
* vehiculele înmatriculate în străinătate care aparțin angajaților care desfășoară o activitate la o societate cu sediul într-un stat străin care se învecinează cu Italia sau lucrătorilor independenți care își au sediul într-un stat vecin.
* Înregistrarea trebuie efectuată în termen de 60 de zile de la achiziționarea vehiculului, care este obligația proprietarului vehiculului.
Cine nu trebuie să se înregistreze la REVE:
* personalului civil și militar care servește în străinătate;
* Personalul forțelor armate sau al poliției care își desfășoară activitatea în străinătate, în baze militare sau în organizații internaționale;
* conducătorii de vehicule înmatriculate în Republica San Marino;
* cei care au o relație de muncă subordonată sau continuă cu o societate rezidentă în San Marino.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News