În condiţiile unui număr record de 6.278 de cazuri noi de infectare anunţat joi, cel mai ridicat din ultimele trei luni, provocat mai ales de propagarea variantei britanice a coronavirusului, prim-ministrul Viktor Orban se confruntă cu o provocare politică din ce în ce mai mare. Orban, pe care îl aşteaptă o bătălie electorală în prima jumătate a anului viitor, menţinuse deschise magazinele şi activităţile industriale spre a limita impactul pandemiei asupra economiei, care a înregistrat în 2020 o scădere cu 5%. 'Al treilea val (de epidemie) este puternic, foarte puternic şi mai rău decât a fost al doilea val', le-a spus joi reporterilor şeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas.
Măştile rămân obligatorii în toate spaţiile publice
Gulyas a explicat că, în Ungaria, campania de vaccinare s-a accelerat, însă nu se desfăşoară suficient de rapid pentru a opri noul val. Noile măsuri prevăd că şcolile primare şi grădiniţele vor rămâne închise până la 7 aprilie, lecţiile trecând în online. Toate magazinele - exceptându-le pe cele alimentare, farmaciile şi benzinăriile - vor fi închise între 8 şi 22 martie, la fel şi serviciile, mai puţin cele private de sănătate.
Sălile de sport vor fi închise pentru public timp de două săptămâni, dar exerciţiul fizic în aer liber va fi permis cu respectarea regulilor de distanţare socială. Totodată, guvernul le cere angajatorilor să le permită salariaţilor, mai ales celor cu copii, să lucreze de acasă în toate situaţiile în care este posibil, a adăugat Gulyas, menţionând că măştile rămân obligatorii în toate spaţiile publice.
Vor fi impuse controale mai stricte la graniţe, însă transportul de mărfuri şi traficul de tranzit nu vor fi restricţionate, a precizat el.
'Sperăm că ne aflăm în ultima fază a pandemiei şi, în câteva săptămâni sau luni, vom ajunge la nivelurile de vaccinare ce vor permite o redeschidere (a economiei), care va începe din 22 martie în mod gradual', a mai afirmat el.
Ungaria a rapotat 15.476 decese
Ungaria a devenit săptămâna trecută prima ţară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea populaţiei cu vaccinul chinezesc de la Sinopharm, după ce demarase administrarea vaccinului rusesc Sputnik V, deşi niciunul nu are autorizare de urgenţă în UE. În paralel se desfăşoară imunizarea cu cele trei vaccinuri aprobate în UE, de la Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca.
Până joi, peste 785.000 de persoane primiseră cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19. De la debutul pandemiei, Ungaria, ţară cu 10 milioane de locuitori, a raportat 446.178 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 15.476 de decese.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News