Parchetul de la Roma a transmis Tribunalului ministerial, care judecă încălcarea legii de către membri ai guvernului, un set de documente referitoare la 35 de zboruri efectuate de Salvini cu avioane şi elicoptere ale poliţiei şi pompierilor. Parchetul cere o anchetă care să stabilească dacă utilizarea acestor aeronave a constituit un delict.
O investigaţie realizată anul acesta de cotidianul de stânga La Repubblica a indicat că Salvini îşi programa întrevederile instituţionale astfel încât să coincidă cu reuniuni ale partidului său, Liga.
Curtea italiană de conturi, care a deschis o anchetă pe acest subiect, a închis dosarul în septembrie, apreciind că, deşi au fost „nelegitime", întrucât legea italiană stipulează că aparatele poliţiei şi pompierilor trebuie să servească exclusiv îndeplinirii de misiuni instituţionale sau de antrenament şi nu transportului de miniştri, costurile acestor deplasări "nu par superioare celor presupuse de deplasarea ministrului şi colaboratorilor săi cu avioane de linie".
Potrivit legii, doar cinci persoane - preşedintele republicii, preşedinţii celor două camere ale parlamentului, şeful guvernului şi preşedintele Curţii constituţionale - pot folosi aceste mijloace de transport aeriene oficiale, "cu unele excepţii special autorizate", ceea ce nu se confirmă în cazul deplasărilor lui Salvini.
"Cu cât suntem atacaţi mai tare, cu atât avansăm mai mult, cu zâmbetul pe buze", a reacţionat Salvini, joi, pe Twitter.
Salvini are de-a face şi cu alte dosare judiciare, privind în special relaţiile ambigue ale unora dintre apropiaţii săi cu Rusia şi fraudele comise de foşti responsabili ai partidului cu cheltuielile de campanie, care au dus la confiscarea a 49 de milioane de euro din vistieria Ligii.
Totuşi, partidul lui Salvini este creditat cu circa 33% din intenţiile de vot, potrivit site-ului de specialitate Youtrend, ceea ce ar putea face din el prima formaţiune politică din Italia.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News