Matteo Salvini, vicepremier și liderul Lega, a anunțat planurile partidului său de a reintroduce recrutarea universală la recenta paradă Alpini din Vicenza, dar ministrul Apărării (Fratelli d'Italia), Guido Crosetto, care a fost și el prezent la eveniment, și-a exprimat scepticismul față de această idee.
„Lega aproape a finalizat elaborarea unui proiect de lege pentru reintroducerea conscripției universale, șase luni obligatorii pentru băieți și fete, în serviciul comunitar, pe bază regională”, a declarat duminică vicepremierul și ministrul transporturilor Matteo Salvini (Lega/ID) la parada Alpini, infanteria montană specializată a armatei italiene, potrivit Euractiv Italia.
Italia a eliminat serviciu militar obligatoriu în 2004
Italia a abolit conscripția obligatorie în 2004. Cu toate acestea, având în vedere că guvernele europene caută să își consolideze capacitățile de apărare în fața amenințării militare rusești în creștere, posibilitatea reintroducerii conscripției este discutată și în alte țări.
Potrivit lui Salvini, serviciul militar obligatoriu ar fi o formă esențială de educație civică, permițând indivizilor să contribuie la inițiativele de serviciu comunitar, cum ar fi căutarea și salvarea, protecția civilă, primul ajutor și protecția pădurilor.
El a subliniat importanța serviciului regional, punându-l în contrast cu sistemul anterior, care adesea cerea indivizilor să se mute departe de casă, perturbându-le studiile și munca.
Ministrul Apărării se opune
Cu toate acestea, mesajul lui Salvini a fost întâmpinat cu scepticism de ministrul apărării, Guido Crosetto, prezent și el la eveniment.
Crosetto s-a opus reintroducerii conscripției universale, argumentând că forțele armate au nevoie de expertiză profesională mai degrabă decât să servească drept platformă pentru educația tinerilor.
„Serviciul civil universal nu privește forțele armate”, a spus acesta.
Crosetto a subliniat rolul armatei în apărarea valorilor păcii și democrației și a sugerat că orice discuție despre recrutare ar trebui să se concentreze pe rolurile civile și nu pe cele militare.
La rândul său, Matteo Perego di Cremnago, subsecretarul apărării, și-a exprimat rezervele față de propunere, afirmând că serviciul militar obligatoriu nu este nici practic, nici prioritar.
Acesta a reafirmat angajamentul guvernului de a îndeplini obiectivul NATO privind cheltuielile de apărare de 2% din PIB, subliniind importanța strategică a unei armate bine echipate și eficiente pentru securitatea națională.
----------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News