Maxi-escrocherie cu codurile QR de pe panourile de parcare: O pensionară a rămas fără banii din cont; escrocii au luat și un credit pe numele ei

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

O bandă de escroci a înșelat o pensionară de 71 de ani, după ce a scanat un cod QR fals afișat pe un panou din parcarea gării. Aceștia au reușit să iî ia nu doar banii din cont, dar au și făcut un credit pe numele ei, în doar câteva minute.

O pensionară din Anglia a fost păcălit cu 13.000 de lire sterline de o bandă de escroci, după ce a scanat un cod QR fals într-o parcare de gară.

Femeia, în vârstă de 71 de ani, a căzut victimă înșelăciunii, care a implicat acoperirea codului real de pe un panou de parcare din gara Thornaby din Teeside, un oraș în comitatul North Yorkshire, regiunea North East, Anglia.

După ce a scanat codul fals, femeia a fost direcționată către un site web care i-a luat plata și i-a extras detaliile cardului. 

Escrocii i-au golit contul și au făcut și un credit, în câteva minute

 

Deși tranzacțiile au fost inițial blocate de banca sa, victima a fost convinsă apoi de un apel telefonic din partea escrocilor care s-au dat drept angajați ai băncii, după care au contractat un împrumut de 7.500 de lire sterline în câteva minute. Pe lângă furtul de bani, escrocii au schimbat detaliile bancare ale pensionarei, inclusiv adresa ei, au comandat carduri noi și chiar au creat un cont online, a relatat BBC.

Operatorul feroviar TransPennine Express a încetat să mai folosească codurile QR în parcările din stații începând cu luna septembrie, ca urmare a unor sesizări de înșelăciuni similare în întreaga țară.

Victima, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a declarat că nu a mai folosit un cod QR până acum și că nu o va mai face, și a descris mai multe "nopți nedormite" la telefon cu banca sa pentru a încerca să oprească frauda, potrivit Daily Mail.

VirginMoney a declarat că toate tranzacțiile au fost rambursate și împrumutul a fost anulat și a adăugat că a luat măsuri pentru a proteja contul femeii în viitor.

Numai în ultimii trei ani, Action Fraud a investigat aproximativ 1.200 de înșelăciuni legate de coduri QR false.

Ce sunt codurile QR?


Prescurtarea QR provine de la "Quick Response" (răspuns rapid), iar codurile QR reprezintă pătrate albe și negre ce pot fi scanate de dispozitivele mobile, facilitând accesul rapid la un site web sau la un link.

Acestea au fost inventate în 1994 de o companie japoneză specializată în produse auto.

Codurile QR sunt folosite în diverse contexte, precum în facilitarea plăților rapide, de exemplu în parcările cu plată. Totodată, ele sunt tot mai frecvente în domeniul publicitar, fiind prezente pe panouri publicitare și în stațiile de autobuz, pentru a îndruma rapid potențialii clienți către site-uri web. De asemenea, sunt integrate în sectorul transporturilor, inclusiv în biletele de tren și cărțile de îmbarcare mobile.

Pe fondul pandemiei COVID-19, utilizarea codurilor QR s-a extins, servind drept alternativă la meniurile și facturile tradiționale tipărite în restaurante și, în special, în cadrul programelor guvernamentale de urmărire a contactelor.

Cu toate acestea, eficiența codurilor QR a condus și la exploatarea lor de către infractori pentru phishing și furt de informații personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel