McDonald's va părăsi definitiv Rusia după 30 de ani de activitate: „Big Mac-urile sunt doar începutul”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Restaurantele rusești care înlocuiesc McDonald's, după ce lanțul a părăsit țara din cauza războiului, nu au succes. Au servit burgeri mucegăiți
Restaurantele rusești care înlocuiesc McDonald's, după ce lanțul a părăsit țara din cauza războiului, nu au succes. Au servit burgeri mucegăiți

McDonald's a anunțat că va părăsi definitiv Rusia după mai bine de 30 de ani și a început să își vândă restaurantele. Măsura vine după ce, în martie, și-a închis temporar cele 850 de puncte de vânzare.

Gigantul fast-food a declarat că a luat această decizie din cauza "crizei umanitare" și a "mediului operațional imprevizibil" cauzate de războiul din Ucraina, transmite BBC.

Deschiderea primului restaurant McDonald's la Moscova, în 1990, a simbolizat dezghețul tensiunilor din timpul Războiului Rece.

Un an mai târziu, Uniunea Sovietică s-a prăbușit, iar Rusia și-a deschis economia către companiile din Occident. Cu toate acestea, mai mult de trei decenii mai târziu, McDonald's este una dintre multele corporații care se retrag.

"Aceasta este o problemă complicată, fără precedent și cu consecințe profunde", a declarat directorul general al McDonald's, Chris Kempczinski, într-un mesaj adresat personalului și furnizorilor.

"Unii ar putea argumenta că asigurarea accesului la hrană și continuarea angajării a zeci de mii de cetățeni obișnuiți, este cu siguranță lucrul corect de făcut", a adăugat el.

"Dar este imposibil să ignorăm criza umanitară provocată de războiul din Ucraina. Și este imposibil să ne imaginăm că Arcul de Aur reprezintă aceeași speranță și promisiune care ne-a determinat să intrăm pe piața rusă în urmă cu 32 de ani."

McDonald's a declarat că va vinde toate locațiile sale unui cumpărător local și va începe procesul de "de-arhivare" a restaurantelor, care presupune eliminarea numelui, a mărcii și a meniului. Își va păstra mărcile comerciale în Rusia.

Lanțul a precizat că printre prioritățile sale se numără încercarea de a se asigura că cei 62.000 de angajați din Rusia vor continua să fie plătiți până la finalizarea oricărei vânzări și că aceștia vor avea "un viitor loc de muncă la orice potențial cumpărător".

McDonald's a declarat că va anula o taxă de până la 1,4 miliarde de dolari (1,1 miliarde de lire sterline) pentru a acoperi ieșirea din investiția sa.

 

Steve Rosenberg, editor rus:„Este cu adevărat sfârșitul unei ere”

 

„Este cu adevărat sfârșitul unei ere. Eram la coadă când s-a deschis primul McDonald's rusesc în Piața Pușkin din Moscova, în ianuarie 1990 - în URSS.

Erau atât de mulți oameni în fața restaurantului, încât a fost nevoie de trei ore pentru a intra înăuntru. Dar ce senzație de entuziasm. Acei burgeri, cartofi prăjiți și plăcinte americane erau un simbol al Moscovei care îmbrățișa Occidentul. Mâncare caldă pentru a ajuta la încheierea unui Război Rece.”, transmite Steve Rosenberg, editor rus.

Acesta continuă analiza sa despre închiderea afacerii, subliniind faptul că  „sunt vremuri foarte diferite”. „Rusia și Occidentul și-au pierdut apetitul unul pentru celălalt”.

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei a stârnit condamnări și sancțiuni internaționale, transformând Moscova într-o paria. Între timp, Kremlinul - așa cum face întotdeauna - arată cu degetul înapoi, acuzând Occidentul că a pus la cale căderea Rusiei.”, explică Rosenberg.

În luna martie, numeroase companii internaționale au anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia, în speranța că situația se va rezolva de la sine și că vor putea apoi redeschide.

Dar decizia McDonald's de a vinde și de a se retrage arată că gigantul fast-food recunoaște că lucrurile nu vor reveni la normal și că ceea ce Kremlinul numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina a schimbat lucrurile pe termen lung.

 

Steve Rosenberg: „Big Mac-urile sunt doar începutul. Prevăd că vom vedea mult mai multe branduri globale părăsind Rusia”

 

 

Măsura vine după ce Renault a anunțat că își vinde afacerile din țară. Firma franceză a declarat că participația sa de 68% la producătorul auto Avtovaz va fi vândută unui institut științific rus, în timp ce acțiunile sale la Renault Rusia vor merge la orașul Moscova.

Moscova a declarat că activele rusești ale Renault au devenit acum proprietate de stat - marcând prima naționalizare a unei afaceri străine importante de la invazia din Ucraina.

Anul trecut, Rusia și Ucraina au reprezentat aproximativ 9% din vânzările globale ale McDonald's.

Cele 108 restaurante ale lanțului din Ucraina rămân închise din cauza conflictului, dar compania continuă să plătească salariile integrale tuturor angajaților săi din această țară.

McDonald's s-a confruntat inițial cu critici pentru că a fost lent în a-și opri activitatea în Rusia, unii cerând boicotarea companiei înainte ca aceasta să-și suspende operațiunile în martie.

Sute de mărci internaționale, inclusiv Starbucks, Coca Cola, Levi's și Apple, au părăsit Rusia sau și-au suspendat vânzările în această țară de când aceasta a invadat Ucraina în februarie.

Alte firme, printre care Burger King și Marks and Spencer, spun că nu pot închide magazine din cauza unor acorduri complexe de franciză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel