Medic în spitalul din Suceava, mărturii: „Am avut rude ale colegilor mei, care au decedat. A fost o emoție puternică, ne-a afectat“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Un medic ATI din spitalul de la Suceava a dezvăluit cum situația a scăpat de sub control acolo și despre toate povocările cărora trebuie să le facă față. 

„Înainte să fie primul caz la noi, în Suceava, când făceam un plan cu colegii din Terapie şi discutam despre ce necesar am avea nevoie, eram aşa, cumva îngrijorată de tot ce auzeam şi parcă ne pregăteam de o perioadă îngrozitoare, dar nu conştientizam cu adevărat ce va urma.

Primul pacient grav care a venit şi care a necesitat ventilaţie mecanică, atunci ne-am dat seama că a început şi la noi coşmarul. A fost un tânăr de 35 de ani care a stat pe Secţia de Pneumologie şi pentru care am fost solicitată pentru consult de Terapie Intensivă în vederea transferului la Iaşi. El aparent nu era cu nicio comorbiditate, nici măcar obezitate nu avea. Ştiu că evoluţia lui a fost favorabilă.

După aceea a fost o pantă ascendentă, fluxul de pacienți era tot mai mare, medici au devenit simptomatici, cu teste pozitive, și asistenți și infirmieri... S-a redus foarte mult personalul. Și lucrurile atunci au luat-o razna complet. Deși noi, în ciuda pregătirii noastre, că suntem pregătiți pentru orice, pentru ce e mai rău, per total e un coșmar. Nu știi de cine să te ocupi mai întâi, fiind doar unul în tură. Simți că nu mai ai aer la un moment dat, mai ales în echipamentul ăla", a mărturisit un medic ATI de la Spitalul Județean Suceava, la Digi24.

Pacienții care rămân fără aer sunt conștienți

 

Medicul de ATI a mărturisit că, studiind efectele infectării cu noul coronavirus, a constata un lucru care a marcat-o.

„Legat de starea pacienților, ce m-a frapat din ce am citit despre simptomatologie e faptul că deși ei au saturația oxigenului foarte mică, ei sunt perfect conștienți. În condiții normale pacienții cu hipoxemie ar fi comatoși sau agitați. Ei sunt perfect conștienți. Sunt câteva cazuri pe care le am așa, în cap“, a mărturisit medicul sucevean.

Ea spune că este imposibil să nu te atașezi emoțional de pacienți, mai ales că unii erau membri familiei colegilor ei, pe care i-a văzut murind, însă greul de abia de-acum începe.

„La noi majoritatea care ajung sunt tineri și fără să vrei te atașezi de fiecare în parte, fiecare are povestea lui. Am avut și rude ale cadrelor medicale de la noi din spital care au decedat și a fost o chestie emoțională foarte puternică și ne-a afectat și pe noi. Greul de-abia de acum începe“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel