Medic român la un spital din Paris: „Rudele primesc echipament ca să-i vadă pe muribunzi. Nu trebuie să moară fără familie”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

La spitalul Saint-Louis din Paris, oamenii primesc echipamente de protecție ca să își poată vizita rudele aflate la Terapie Intensivă, dacă acestea sunt muribunde. Prin această decizie a spitalului, s-a încercat să se îmblânzească un pic brutalitatea morții în cazurile de COVID-19. Familiile primesc șansa unei ultime reuniuni.

Nu doar țările se regrupează în fața COVID-19, ci și umanitatea noastră își găsește noi căi spre semenii față de care virusul ne-a rupt. După o perioadă în care ne-am gândit doar la supraviețuire, economie sau aparate medicale, începem să ne punem și alte întrebări.

Alexandru Cupaciu, un medic român care lucrează în secția de Terapie Intensivă a spitalului Saint-Louis din Paris, a povestit cum gestionează personalul medical de acolo comunicarea cu familiile pacienților în timpul pandemiei.

„În Reanimare, e poate mai importantă legătura cu familia decât cu pacientul. Iar aici, în Franța, există obișnuința ca familia să poată veni aproape oricând la Reanimare să își vadă apropiații. Odată cu începerea epidemiei, am trecut de la un acces al familiilor aproape non-stop la interzicere totală. Și ne-am dat seama că nu e ok, că oamenii vor fi furioși. Am discutat inițial între noi, pe holurile spitalului. I-am auzit pe italieni înnebuniți că oamenii mor singuri la terapie intensivă, că familiile nu pot să vină să îi vadă, iar asta le afectează mai tare decât orice. Așa am ajuns la decizia ca atunci când un pacient e muribund să i se permită familiei să vină să îl vadă”, a spus Alexandru Cupaciu la Libertatea.

 

„Oamenii nu trebuie să moară ca pe câmpul de luptă”

 

„Sunt chestii omenești, foarte vechi. Așa a fost de când lumea, cu toate epidemiile. Toate ritualurile de viață cotidiană sunt perturbate de o situație extraordinară. Și cum sunt ritualuri ale vieții obișnuite, sunt cele mai invizibile, dar, de obicei, și cele mai importante. Legătura cu moartea, care implică acompanierea suferindului, ritualurile funerare sau chiar și tehnicile de fentare a morții, așa cum este și medicina, reprezintă o caracteristică fundamentală a omului, nemaiexistând la alte specii animale, de unde și importanța păstrării ei.

Oamenii nu trebuie să moară ca pe câmpul de luptă, fără preot, fără familie, cu cruci anonime de lemn. De asta mă și enervează comparațiile permanente cu o stare de război. În război, oamenii nu-s atenți la moarte”, a mai spus medicul român.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel