Medicii de la trei mari spitale din Iaşi trag un semnal de alarmă: sunt îngrijoraţi de creşterea infectărilor cu COVID-19

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Medicii de la trei mari spitale din Iaşi, cu adresabilitate regională, sunt îngrijoraţi de numărul mare al persoanelor care în ultima vreme au fost confirmate cu COVID-19, ei considerând că pacienţii s-au infectat la începutul perioadei de relaxare din cauză că nu au purtat măşti şi nu au respectat măsurile de igienă şi distanţare socială.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf Parascheva" din Iaşi, dr Carmen Dorobăţ, a declarat, vineri, că în unitatea medicală mai sunt disponibile zece locuri pentru persoanele confirmate cu COVID-19, şi doar un singur loc la Terapie Intensivă.

"În urmă cu o săptămână, la nivelul întregii ţări ne aflam pe o pantă lent descendentă în ceea ce priveşte infecţia cu COVID-19. În ultimele zile am văzut un număr crescut de cazuri. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi funcţionăm la capacitate aproape maximă. Am mai transferat pacienţi cu forme medii şi uşoare spre colegii de la Spitalul CFR, sperând că în acest fel vom asigura locuri libere pentru acest weekend persoanelor confirmate. Trebuie să subliniez faptul că şi la Terapie Intensivă avem ocupate opt paturi din cele nouă. Cu siguranţă vom apela la colegii de la Spitalul de Neurochirurgie, care au o zonă special amenajată la Terapie Intensivă. Sperăm că, având în vedere aceste cifre, dar şi acest semnal de alarmă pe care l-au atras medicii nu numai din Iaşi, ci din spitalele mari ale acestei ţări, cetăţenii vor înţelege că dacă nu respecta măsurile de prevenţie - adică purtarea măştii în spaţii închise, spălarea pe mâini cu apă şi săpun, păstrarea distanţei sociale - riscăm să ajungem într-o situaţie foarte gravă", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, care este unitate regională pentru testarea şi internarea persoanelor confirmate cu COVID-19.

"Să sperăm că vom avea un număr mai mic de îmbolnăviri"

 

Carmen Dorobăţ şi-a exprimat speranţa ca în acest week-end cetăţenii să fie mai responsabili şi să respecte normele de protecţie impuse pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19.

"Să sperăm că luni vom avea un număr mai mic de îmbolnăviri atât la nivelul judeţului dar şi la nivelul ţării", a spus medicul.

La rândul său, dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, a declarat că sunt ocupate aproape jumătate din spaţiile alocate pacienţilor cu COVID-19.

"Sunt internaţi 10 pacienţi COVID-19 la care testele repetate sunt în continuare pozitive. Nu sunt cazuri noi apărute dar sunt unele cazuri care sunt pozitive şi la a patra sau a cincea retestare. Avem pacienţi internaţi de o lună şi care sunt în continuare pozitivi. Noi suntem spital suport COVID-19, avem o parte din terapia intensivă alocată pacienţilor cu insuficienţă respiratorie fără alte patologii asociate. În momentul de faţă sunt 14 locuri disponibile", a declarat Lucian Eva.

Numărul de pacienţi este în creştere şi la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul "Spitalului Sf. Spiridon" din Iaşi, care este o unitate medicală de interes regional.

"Atât în perioada stării de urgenţă, cât şi în perioada stării de alertă, adresabilitatea este foarte mare. Am comparat cifrele şi am constatat că în perioada stării de alertă numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 este mai mare decât în perioada stării de urgenţă. Mă refer la perioada 15 mai - 15 iunie, când au fost cu 2.000 de pacienţi mai mult decât media celor două luni anterioare, când am fost în stare de urgenţă. Dintre aceştia, 55 de pacienţi cărora li s-au făcut testul PCR au fost pozitivi pentru virusul COVID-19, faţă de 51 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19 pe parcursul celor două luni ale stării de urgenţă. Pacienţii au fost trataţi în clinicile spitalului atunci când afecţiunile acute pentru care au venit aveau nevoie de intervenţie chirurgicală sau alt tip de intervenţie în urgenţă şi apoi au fost transferaţi către Spitalul de Boli Infecţioase. Dacă de la început, simptomatologia corespundea patologiei acestui virus ei erau transferaţi din urgenţă în spitalele care tratau pacienţi cu COVID-19", a spus prof. univ. dr Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, potrivit Agerpres.

Nu au fost respectate măsurile de igienă și distanțare socială

 

Potrivit acesteia, numărul mare de cazuri de COVID-19 confirmate în ultima perioadă la pacienţii ajunşi în UPU pentru alte afecţiuni, precum cele cronice care au decompensat, se datorează faptului că nu au fost respectate măsurile de igienă şi distanţare socială.

"E nevoie să se ştie că acest virus există. Sunt pacienţi care au ajuns la noi pentru că după perioada stării de urgenţă s-au întâlnit atât în familie, cât şi în grupul de prieteni sau persoane necunoscute, printre aceştia fiind purtători ai virusului. A trecut perioada de incubaţie a virusului şi au început manifestările bolii. Există transmitere comunitară. Există acest risc al infectării şi acolo unde se întâlnesc persoane tinere, şi acolo unde oamenii se simt bine şi comunică. La orice fel de întâlnire există acest risc. Singurele metode de protecţie şi de prevenire a răspândirii bolii sunt purtarea măştii, distanţarea şi identificarea de la început a persoanelor infectate cu COVID-19", a spus Diana Cimpoeşu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel