Medicii din Italia intră în grevă națională. Au anunțat oficial și data: "În fiecare zi, 14 colegi ies din sistemul sanitar"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Exod al medicilor români în ultimii ani (Foto: Freepik)
Exod al medicilor români în ultimii ani (Foto: Freepik)

Sindicatele medicilor din Italia au declarat grevă națională pentru a protesta împotriva legii bugetare, pe care o consideră „dezamăgitoare”. Vor ieși în stradă miercuri, 20 noiembrie.

Sindicatele medicilor au anunțat o grevă națională în semn de protest împotriva legii bugetare pe care o consideră „dezamăgitoare”. Miercuri, 20 noiembrie, vor ieși în stradă și vor face grevă.

Greva este susținută de sindicatele medicilor Anaao, Cimo și de sindicatul asistenților medicali Nursing Up. Sindicatele explică faptul că proiectul de lege pentru bugetul din 2025 „confirmă reducerea finanțării pentru sistemul sanitar în comparație cu ceea ce a fost anunțat în ultimele săptămâni și schimbă complet promisiunile făcute de luni de zile”.

Indemnizațiile prevăzute

Măsurile bugetare prevăd o creștere a indemnizației de specificitate medicală de 17 euro net pentru medici și 14 euro net pentru managerii din domeniul sănătății în 2025, 115 euro în 2026 pentru medici și nimic pentru managerii din sănătate, în timp ce asistenții medicali ar primi aproximativ 7 euro în 2025 și aproximativ 80 euro în 2026. 

În esență, firimituri care jignesc întreaga categorie.

 

Criticile Partidului Democrat


„Textul legii bugetare confirmă temerile noastre: guvernul Meloni a decis să lovească din nou sistemul național de sănătate, reducând finanțarea în comparație cu anunțurile grandioase din ultimele săptămâni. Așa se calcă în picioare sănătatea publică și nu este de mirare că medicii au confirmat greva națională. Nici vorbă de un record: cu 1,3 miliarde de euro nu se atinge nici măcar jumătate din fondurile necesare pentru a reduce listele de așteptare și a angaja noi cadre medicale. În plus, dispare planul extraordinar pentru noile angajări. Este o lovitură cruntă pentru sistemul național de sănătate, o lovitură pe care această țară nu o merită”, a declarat Elly Schlein, secretarul Partidului Democrat.

Riscul de epuizare profesională și contractul rezidenților


Pierino De Silverio, secretarul național al Anaao-Assomed, a comentat: „Cifrele sunt cifre și nu pot fi interpretate altfel. În textul legii bugetare am aflat că personalul sanitar va primi o creștere netă de 17 euro pe lună la semnarea reînnoirii contractului. Dar contractul expiră la sfârșitul anului și nici măcar nu am început să discutăm, așa că vorbim de resurse ridicole și doar pe hârtie.

Este evident că există o discrepanță între ceea ce se spune și ceea ce se face. Am cerut sa li se facă contracte de muncă rezidenților, însă nici măcar anul acesta nu s-a discutat despre acest subiect. Aceștia sunt profesioniști tratați ca studenți, deși sunt medici cu drepturi depline, luând decizii și asumându-și responsabilități.

Câștigă 1.300 de euro pe lună, nu au concediu, nici indemnizație de boală. Cum putem face această profesie atractivă? În fiecare zi, 14 colegi părăsesc sistemul național de sănătate: preferă să plece în străinătate sau în sectorul privat. Dacă cineva crede că inteligența artificială ne poate înlocui în procesul de îngrijire, nu-i nicio problemă, demisionăm cu toții.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel