Medicii și personalul sanitar din Italia au declanșat o grevă generală de 24 de ore, exprimându-și nemulțumirile față de politicile guvernului condus de Giorgia Meloni. Protestul de miercuri, 20 noiembrie, vine după săptămâni de negocieri eșuate și are în vizor, printre altele, legea bugetului, dar și promisiuni neonorate, cum ar fi asigurarea unor puncte de poliție în spitale.
„Este un strigăt de ajutor”, a declarat Pierino Di Silverio, secretarul sindicatului Anaao-Assomed, potrivit publicației Fanpage.
„Dacă nu vom fi ascultați, suntem pregătiți să recurgem la forme de protest mai radicale. Sistemul de sănătate se sprijină pe munca noastră peste program, în mare parte nerecompensată. Dacă ne limităm doar la orele din contract, sistemul colapsează”.
Ce revendicări au medicii
Principala cerere a greviștilor este aprobarea unui amendament la legea bugetului care să includă defiscalizarea veniturilor și extinderea rețelelor de formare pentru rezidenți. De asemenea, aceștia solicită respectarea contractelor colective de muncă, semnate la nivel național, dar neimplementate în 60% dintre instituțiile sanitare.
"Suntem sătui de improvizații și lipsa respectului față de contractele semnate. Ne dorim ca guvernul să înțeleagă că această grevă nu este un atac politic, ci o necesitate”, a adăugat Di Silverio.
Una dintre revendicările esențiale este creșterea siguranței în spitale, prin instalarea de puncte de poliție. Deși guvernul Meloni a promis măsuri concrete, acestea nu s-au materializat. În plus, criticile medicilor vizează și subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate, o problemă acumulată în ultimele decenii.
În timpul protestului, peste 1,2 milioane de consultații și proceduri medicale ar putea fi amânate. Medicii au dat asigurări că urgențele vor fi tratate, dar atrag atenția asupra impactului grav al lipsei de resurse asupra pacienților și personalului.
Un semnal de alarmă pentru viitor
Protestul a stârnit reacții diverse. Matteo Bassetti, un cunoscut specialist în boli infecțioase, s-a declarat împotriva grevei, susținând că „problemele din sănătate sunt rezultatul a 25 de ani de tăieri bugetare”. Di Silverio a răspuns: „Suntem conștienți de erorile trecutului, dar guvernul actual nu este scutit de responsabilități. Protestăm la fel cum am făcut și sub alte guverne, indiferent de orientarea politică”.
Medicii italieni avertizează că fără măsuri urgente, sistemul național de sănătate (NHS) riscă să se prăbușească. „Sperăm ca guvernul să înțeleagă gravitatea situației și să acționeze înainte să fie prea târziu”, a concluzionat Di Silverio.
Protestele medicilor pun presiune pe executivul italian, într-un moment în care sănătatea publică devine tot mai fragilă, iar nemulțumirile din sistem continuă să se acumuleze.
---------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News