Gheorghiţă anunţă că până în 8 februarie sunt programate 500.000 de persoane, iar primele două săptămâni din februarie „vor fi complicate”. „După ce s-au distribuit dozele pe următoarele trei zile, mai avem circa 130.000 de doze, care vor fi distribuite în zilele următoare, împreună cu tranşele care urmează să vină, pentru a asigura atât persoanele programate, cât şi rapelul”, a afirmat, joi seară, Valeriu Gheorghiţă, la B1 TV.
Acesta a anunţat că săptămâna viitoare vor mai veni 180.000 de doze de vaccin. „Săptămâna viitoare, luni, este preconizată livrarea următoarei tranşe, 180.000 de doze, pentru că se recuperează deficitul de săptămâna trecută. Pfizer îşi onorează livrările săptămânale. (...) În momentul de faţă sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care au făcut deja prima doză şi care fac rapelul în această perioadă. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. La sfârşitul primei săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.
„Este clar că cererea de vaccinare depăşeşte cu mult disponibilitatea de vaccin pe care noi o avem astăzi. Aş vrea să asigur că ne dorim şi noi să creştem numărul de persoane vaccinate cât mai repede posibil”, a mai afirmat Gheorghiţă, menţionând, însă, că suntem condiţionaţi de numărul de doze de vaccin pe care le avem. Gheorghiţă a precizat că, dacă va fi aprobat şi vaccinul de la AstraZeneca, numărul de doze ar putea creşte.
O nouă campanie de vaccinare
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, nu crede că anul viitor va mai fi nevoie de o campanie de vaccinare. În cazul în care va mai fi nevoie de vaccinare, Gheorghiţă crede că s-ar putea face prin intermediul medicilor de familie, întrucât posibil să existe mai multe vaccinuri care nu necesită condiţii speciale, potrivit News.ro. În plus, Gheorghiţă precizează că, dacă se ajunge la imunizarea colectivă, circulaţia virusului va scădea.
„La nivel global există un demers de accelerare a vaccinării colective şi de atingere a imunizării colective. Dacă vom reuşi, într-un an-un an şi jumătate să avem 5 miliarde de persoane imunizate, circulaţia virusului va scădea şi se va reduce la nivel de cazuri sporadice, sezoniere şi nu mai are impactul acesta epidemic să impună vaccinare”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă. Acesta a afirmat că „foarte probabil că acest virus va rămâne un virus circulant în populaţie, mai ales în sezonul rece”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News