El s-a referit la grupuri de români care ar fi venit cu autocare la secţiile de votare şi a dat şi un exemplu în acest sens.
„În general au fost în marile capitale în care televiziunea este prezentă, a fost o aglomerare foarte mare de oameni, inclusiv grupuri bine organizate care au continuat să facă campanie electorală, inclusiv în interiorul secţiilor de votare, ceea ce este interzis prin lege (...) La Bologna, la consulat, la ora 7, 30 erau doi votanţi şi au venit cinci autocare cu 200 de oameni care au făcut imediat o coadă imensă şi un scandal de ce nu se votează mai repede", a afirmat Meleşcanu la o conferinţă de presă.
Citește și Meleșcanu, SOLICITARE de URGENȚĂ pentru AMBASADORI cu privire la VOTUL din DIASPORA
Totodată, el a punctat că una din cauzele întârzierii votului a fost şi faptul că "foarte mulţi dintre cei care doreau să voteze nu aveau documentele în regulă - aveau paşapoarte expirate, nu aveau cărţi de identitate".
„Cu toate acestea, şi-au dorit foarte mult să voteze şi de mai multe ori s-au întâmplat incidente (...) Aceste lucruri au luat şi ele din timpul nostru", a precizat Meleşcanu.
În contextul tensiunilor din secţiile de votare, a spus şeful diplomaţiei române, "au existat şi lucruri mult mai grave - ameninţări cu moartea, atacuri fizice".
„Avem poze cu oameni din comisia de votare cu vânătăile de pe ei, avem imagini cu oameni care după încheierea votului au încercat să spargă uşa ambasadei", a punctat ministrul.
Citește și Teodor Meleșcanu, despre votul din Diaspora: „Cele mai mari probleme le-am avut în Marea Britanie"
Întrebat dacă au existat plângeri penale în acest sens, Teodor Meleşcanu a răspuns: "Nu am o profesie de denunţător şi am rugat colegii de la ambasadă să nu escaladăm noi discuţiile, deşi la ambasadă s-au prezentat la secţiile de votare câteva zeci de denunţuri pentru că nu s-a desfăşurat bine votul".
Meleşcanu a subliniat că pregătirea şi organizarea procesului electoral în afara ţării este în responsabilitatea Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate, iar Ministerul Afacerilor Externe "asigură logistic procesul de votare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News