"Meloni Land". Premierul Italiei, în centrul unui nou scandal: polițiștii trimiși să păzească migranții din Albania stau în hoteluri de lux cu plaje private

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Critici tot mai dure pentru "Meloni Land", taberele de migranți din Albania (Foto: Meta)
Critici tot mai dure pentru "Meloni Land", taberele de migranți din Albania (Foto: Meta)

Controverse în Italia. Polițiștii detașați de Giorgia Meloni să păzească taberele de migranți din Albania sunt cazați în hoteluri de lux cu plaje private.  

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, se confruntă cu un nou scandal legat de taberele de refugiați din Albania. Criticile au apărut după ce s-a aflat că ofițerii italieni de poliție, trimiși să păzească aceste centre de migranți, sunt cazați în hoteluri de patru și cinci stele, echipate cu plaje private, piscine și centre de wellness.

Proiectul, considerat de opoziția italiană ca o risipă semnificativă de bani, este ironizat sub denumirea de „Meloni Land”.

Polițiștii italieni beneficiază de cazare luxoasă pentru paza unor tabere goale

 

În total, 295 de polițiști italieni au fost repartizați în Albania pentru a supraveghea două centre pentru migranți, situate în Shegjin și Gjader. Însă, în urma unei decizii judiciare, primii migranți trimiși acolo au fost aduși înapoi în Italia, iar acum polițiștii păzesc taberele goale. În schimb, aceștia se bucură de cazare de lux, potrivit unor surse din presa italiană, care arată că autoritățile au încheiat un contract cu un grup hotelier local pe o perioadă de douăsprezece luni.

Contractul include cazarea în camere single, mese și servicii conexe, toate în hoteluri de patru și cinci stele, cu acces la restaurante private.

Potrivit publicației Repubblica, cazarea costă statul italian 80 de euro pe zi pentru fiecare polițist, ceea ce ridică cheltuielile totale anuale la aproximativ nouă milioane de euro. Ministerul de Interne al Italiei a explicat că această sumă reprezintă un plafon maxim estimativ, precizând că facilitățile de cazare respectă standardele sindicale stabilite pentru forțele de ordine.

„Risipa scandaloasă de bani” – Opoziția italiană critică dur proiectul „Meloni Land”

 

Elly Schlein, lidera opoziției din Italia și reprezentantă a Partidului Democrat, a declarat că situația este o „risipă scandaloasă de bani publici”, acuzând-o pe Giorgia Meloni că „aruncă milioane de euro pentru a caza polițiștii italieni în stațiuni de vacanță din Albania”. La rândul său, Riccardo Magi, liderul partidului +Europa, a criticat acest proiect, susținând că reprezintă o „risipă imensă și ilegală de fonduri publice”, evaluând costul total al inițiativei la un miliard de euro.

În timp ce polițiștii beneficiază de hoteluri de lux, nu toți funcționarii italieni din Albania sunt cazați în aceleași condiții. Personalul administrației penitenciarelor, aflat sub jurisdicția Ministerului Justiției, este cazat în containere amplasate pe terenul taberei din Gjader. Potrivit lui Gennarino De Fazio, secretarul general al Poliției Penitenciarelor, aceștia locuiesc în spații comune, cu dotări minime, accesibile printr-o scară exterioară, iar în camera de relaxare există un singur televizor pe două birouri simple. Aldo di Giacomo, lider sindical al polițiștilor din penitenciare, a precizat că, totuși, aceștia primesc o alocație zilnică suplimentară de 139 de euro, pentru a compensa condițiile inferioare de cazare.

Proiectul "Meloni Land" este contestat în Justiție

 

Proiectul „Meloni Land” are probleme încă de la început. Recent, o instanță din Bologna a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) să analizeze decretul guvernului italian, prin care se definește o listă de 19 țări de origine considerate „sigure” pentru migranți, o listă care a atras controverse în mai multe state UE. 

Decizia vine după cazul unui bărbat din Bangladesh, recuperat de o navă italiană pe Marea Mediterană și transportat ulterior în Albania, alături de alți 15 migranți din Bangladesh și Egipt. Cererea sa de azil a fost respinsă în doar 24 de ore, însă o instanță de la Roma a decis că migranții trebuie aduși înapoi în Italia, întrucât, conform legislației europene, Bangladeshul și Egiptul nu sunt considerate „țări sigure”.

Cu toate acestea, în noul decret al guvernului Meloni, cele două state sunt incluse pe lista țărilor sigure, ceea ce alimentează și mai mult controversele din jurul proiectului de relocare a migranților.

 

--------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel