Membrii AUR, excluși din secţiile de vot din diaspora. BEC respinge contestația partidului

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Românii din diaspora participă la alegeri (Foto: Ambasada României în Belgia)
Românii din diaspora participă la alegeri (Foto: Ambasada României în Belgia)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, joi seară, contestația depusă de AUR în legătură cu decizia de a exclude membrii AUR din secţiile de vot în diaspora la alegerile prezidențiale.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României a respins, joi, contestaţiile AUR împotriva deciziei Biroului electoral nr. 48 referitoare la stabilirea componenţei birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, în urma căreia acest partid nu va avea reprezentanţi în secţii.

AUR a susţinut, în contestaţie, că decizia Biroului electoral nr. 48 privind tragerea la sorţi a acestor reprezentanţi este "nelegală şi netemeinică".

Potrivit AUR, decizia Biroului electoral nr. 48 nu respectă principiile prevăzute de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, care reglementează procedura de constituire şi completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară, în două etape, prima fiind desemnarea reprezentanţilor partidelor parlamentare, urmând ca tragerea la sorţi să fie utilizată doar pentru celelalte formaţiuni care participă cu candidaţi la alegeri.

"Prin aplicarea generală a metodei tragerii la sorţi pentru toate formaţiunile politice, indiferent de statutul lor parlamentar sau neparlamentar, BESV nr. 48 a creat o inechitate între modul de constituire/completare a birourilor secţiilor de votare din ţară şi a celor din străinătate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale, potrivit căreia principiul egalităţii impune tratament egal pentru situaţii identice sau comparabile", a arătat AUR.

AUR a contestat şi procedura de tragere la sorţi, menţionând că aceasta nu s-a realizat în prezenţa tuturor membrilor biroului şi a candidaţilor sau a persoanelor delegate de către conducerile formaţiunilor politice care au propus candidaţi.

Biroul Electoral Central a respins ca "neîntemeiate" contestaţiile AUR, menţionând că, prin art. 23 din Legea nr. 370/2004, sunt instituie reguli speciale de constituire şi completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, completarea făcându-se într-o singură etapă din rândul reprezentanţilor propuşi de formaţiunile politice care participă la alegeri, spre deosebire de celelalte birouri electorale, unde completarea se face în două etape.

Conform art. 23 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate sunt alcătuite din 9 membri, din care un preşedinte, un locţiitor al acestuia şi cel mult 7 membri propuşi de formaţiunile politice care participă la alegeri, mai precizează BEC.

Biroul Electoral nr. 48 pentru Secţiile de Votare din Străinătate a stabilit, în 21 octombrie, prin tragere la sorţi, ordinea de completare a birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate cu reprezentanţii formaţiunilor politice care au propus candidaturi ce au rămas definitive, iar, conform deciziei, AUR se află pe poziţia 9, în timp ce aceste birouri trebuie completate cu 7 membri.

Astfel, ordinea de completare a birourilor electorale pentru secţiile de votare din străinătate este următoarea:

Poziţia 1 - Partidul Social Democrat;
Poziţia 2 - Uniunea Democrată Maghiară din România
Poziţia 3 - Uniunea Salvaţi România
Poziţia 4 - Partidul Liga Acţiunii Naţionale
Poziţia 5 Alternativa pentru Demnitate Naţional
Poziţia 6 - Forţa Dreptei
Poziţia 7 - Partidul Naţional Conservator Român
Poziţia 8 - Partidul Naţional Liberal
Poziţia 9 - Alianţa pentru Unirea Românilor
Poziţia 10 - Partidul Noua Românie.

Protest AUR în faţa BEC

 

Preşedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, susţinut de câteva sute de persoane, a protestat, joi, la Biroul Electoral Central, faţă de "hotărârea abuzivă" de excludere a membrilor AUR din secţiile de vot în diaspora.

"Suntem aici pentru a protesta şi pentru a ne apăra votul nostru liber în diaspora, votul fiecărui cetăţean. Cerem BEC să asigure egalitate de şanse tuturor competitorilor, o tragere la sorţi transparentă, curată. Vrem reprezentantul nostru în secţia de vot din diaspora. Nu cerem decât dreptate. Eu, ca şi candidat la alegerile prezidenţiale, am nevoie ca voturile mele să nu fie furate de PSD. Există discriminare legislativă. Dacă la alegerile parlamentare putem să avem reprezentanţi în secţiile de vot, trebuie să ni se dea acest drept şi la alegerile prezidenţiale", a precizat Simion.

El a adăugat că va merge mai departe în instanţele de judecată, susţinând că este "ilogic" să nu aibă reprezentanţi în secţiile de votare la prezidenţiale.

"O să mergem mai departe în instanţele de judecată, sunt favoritul românilor din diaspora, voi fi pe primul loc şi este ilogic să nu am reprezentanţi în secţiile de votare, mai ales că la parlamentare avem. Dacă la parlamentare ni se dă voie, de ce la prezidenţiale, unde sunt pe primul loc, nu mi se dă acest drept? La 16,30 a început şedinţa BEC şi cerem revocarea deciziei BEC pentru secţiile de vot din străinătate, să judece corect şi să avem parte de tragere la sorţi la care să participăm, nu una aranjată", a concluzionat liderul AUR.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel