Mercenari chinezi capturați dezvăluie secrete din armata lui Putin: "Ne-au mințit"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Doi mercenari chinezi care au luptat în Ucraina pentru armata Rusiei au făcut dezvăluiri, după ce au fost capturați. Aceștia spun că de fapt, armata Rusiei este mult mai slabă decât se crede. 

Într-o eră dominată de conflicte informaționale și manipulare strategică, imaginea unei puteri militare poate fi la fel de importantă precum realitatea de pe teren. Aceasta pare să fie și strategia Rusiei, care, în ciuda eșecurilor înregistrate în războiul din Ucraina, continuă să se prezinte ca o forță de temut în fața lumii. Dar recent, două mărturii neașteptate, venite din partea a doi cetățeni chinezi capturați de forțele ucrainene, zguduie acest mit.

Mărturii din linia întâi: „Rusia ne-a mințit”

 

Wang Guanjung și Zhang Renbo, cetățeni chinezi care ar fi fost recrutați pentru a lupta de partea armatei ruse, au făcut dezvăluiri explozive despre realitatea din spatele frontului. Potrivit relatărilor publicate de The Telegraph și preluate de Newsweek, cei doi au fost convinși să se alăture efortului de război rus. Li s-a vorbit despre o Ucraină slabă și coruptă, incapabilă să opună rezistență, și despre o Rusie înzestrată cu o armată imbatabilă. Ceea ce au găsit pe câmpul de luptă, însă, i-a șocat: lipsă de organizare, soldați în vârstă și bolnavi, echipamente depășite și o forță militară mult sub așteptările create de propaganda Kremlinului.

„Tot ce ne-a spus Rusia sunt minciuni. Sunt informații false. Rusia nu este atât de puternică pe cât pretind ei, iar Ucraina nu este atât de înapoiată pe cât se spune”, au declarat cei doi.

Această mărturie vine într-un moment în care Kremlinul încearcă să își refacă imaginea internațională după pierderile grele suferite în primii ani de război. De la începutul invaziei în 2022, Rusia a pierdut zeci de mii de soldați și a fost forțată să apeleze inclusiv la voluntari din afara granițelor, inclusiv mercenari nord-coreeni și, se pare, chiar și cetățeni chinezi.

 

O armată „obosită”, între epuizare și improvizație

 

Analiza publicată de Deutsche Welle la începutul războiului susținea că armata rusă ar fi deja într-o fază de degradare avansată. Estimările indicau că forțele active ale Federației Ruse ar fi în jur de 1,3 milioane de persoane, dar realitatea de pe teren arată că mare parte dintre acești soldați sunt în vârstă sau au probleme de sănătate. Unii au peste 50 de ani și sunt incapabili să facă față efortului fizic cerut de un război de uzură.

George Barros, analist al think tank-ului Institute for the Study of War (ISW), confirmă aceste date, precizând că numeroase dovezi video și mărturii de pe rețelele sociale arată că Rusia a fost nevoită să trimită pe front trupe prost antrenate, adesea mobilizate în grabă și fără echipamente corespunzătoare.

Pe de altă parte, nu toate analizele dau ca sigură slăbiciunea militară a Rusiei. Pe măsură ce războiul intră în al patrulea an, unii analiști susțin că armata rusă și-a îmbunătățit eficiența în luptă. Unitatăți întregi au acumulat experiență valoroasă în luptele din Donbas, Bahmut sau Zaporojie. Totuși, costurile au fost uriașe.

Rob Lee, expert al Foreign Policy Research Institute, atrage atenția că Rusia a pierdut cei mai buni luptători în primele luni ale invaziei, în special în ofensiva ratată asupra Kievului. Aceste pierderi au redus dramatic capacitatea de recunoaștere și de răspuns rapid a armatei ruse, lăsând un gol dificil de acoperit în structura operațională a trupelor.

 

Ce urmează? Avertismentele RAND și noile amenințări ale lui Putin

 

Think tank-ul american RAND Corporation a analizat la finalul lunii martie 2025 scenariile prin care Rusia și-ar putea reconstrui armata după încheierea conflictului. Patru căi par posibile, toate cu implicații serioase pentru echilibrul militar global. Fie că Rusia își va reconstrui armata cu sprijinul Chinei, fie că va recurge la o militarizare agresivă a economiei interne, cercetătorii sunt de acord că, în orice variantă, o Rusie refăcută militar ar putea deveni din nou o amenințare – în special pentru o NATO slăbită sau fără sprijinul consistent al Statelor Unite.

În acest context, președintele Vladimir Putin continuă să folosească amenințarea nucleară și discursurile anti-occidentale ca instrumente de intimidare geopolitică. În repetate rânduri, Kremlinul a sugerat că Occidentul „exagerează” în evaluările privind slăbiciunea Rusiei și că „subestimarea” Moscovei ar putea avea consecințe dezastruoase.

Dincolo de luptele din Ucraina, acest război este dus și în planul percepției. Într-o epocă în care informația este armă, Rusia pare să fi investit masiv în manipularea opiniei publice, atât interne, cât și internaționale. Mărturiile celor doi chinezi capturați scot la iveală o altă dimensiune a acestui conflict: cetățeni străini induși în eroare de promisiuni false, trimiși pe un front care nu era al lor, pentru o cauză care nu avea legătură cu realitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel