Merkel a dezvăluit discuții private cu Donald Trump și a dat detalii neștiute până acum. De ce era supărat pe Germania

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Angela Merkel, fostul cancelar federal al Germaniei, îl descrie pe Donald Trump, președintele ales al SUA, drept un lider „fascinat” de figurile autoritare și cu o abordare „emoțională” în decizii, conform unei relatări oferite de AFP.

În memoriile sale, intitulate „Freiheit” (Libertate), Angela Merkel dezvăluie detalii despre întâlnirile și relația sa complexă cu Trump, subliniind tensiunile și diferențele de viziune dintre cei doi.

În martie 2017, la prima lor întrevedere oficială, desfășurată la Washington, Donald Trump i-a adresat lui Merkel întrebări despre originile sale est-germane și despre relația sa cu președintele rus Vladimir Putin, subiecte care păreau să-l fascineze profund pe liderul american. Această întâlnire a lăsat-o pe Merkel cu un „presentiment neplăcut”.

Memoriile sale, care vor fi publicate pe 26 noiembrie în 30 de țări, reflectă opiniile fostului cancelar german despre modul în care Trump era influențat de liderii autoritari.

„În anii următori, am avut impresia că liderii cu tendințe autocratice și dictatoriale exercitau o anumită fascinație asupra lui”, scrie Merkel, marcând o diferență esențială de principii și stil de guvernare între cei doi.

O scenă semnificativă descrisă în carte ilustrează tensiunea dintre cei doi lideri. În Biroul Oval, Trump a refuzat sugestia fotografilor de a repeta o strângere de mână cu Merkel, ignorând, totodată, șoapta acesteia care îi propunea acest gest protocolar. În timpul discuțiilor, Trump a reluat critici frecvente la adresa Germaniei, acuzând-o că a greșit primind refugiați în 2015 și 2016, că nu alocă suficienți bani pentru apărare și că adoptă practici comerciale neloiale.

Printre nemulțumirile sale se număra și succesul mărcilor auto germane în SUA, pe care le considera „un spin în talpă”.

Merkel a răspuns acestor critici cu argumente bazate pe fapte, însă a remarcat că Trump aborda subiectele „la modul emoțional” și transforma orice contraargument într-o nouă critică. „Rezolvarea problemelor nu părea a fi obiectivul lui”, constată Merkel în memoriile sale, care menționează că președintele american părea să considere succesul propriu legat de eșecurile altora.

Un moment de cotitură în relația lor diplomatică a fost decizia lui Trump din iunie 2017 de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Merkel a fost anunțată telefonic de această decizie, care contravenea eforturilor sale de a face din problematica schimbărilor climatice o prioritate în cadrul summitului G20. „A fost o lovitură dură”, admite Merkel, descriind decizia drept un obstacol major în eforturile de cooperare internațională.

Cartea „Freiheit” oferă o privire detaliată asupra carierei politice a Angelei Merkel, care a condus Germania între 2005 și 2021, dar și asupra provocărilor întâlnite în relațiile internaționale. Merkel reflectă asupra divergențelor cu Trump și asupra impactului acestuia asupra politicii globale, concluzionând că, în contextul unui lider care privea lumea prin prisma competiției și nu a colaborării, construcția unei lumi interconectate era imposibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel