MESAJ OFICIAL MAI: Ce se întâmplă cu BULETINELE ROMÂNILOR

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef Cătălin Aurel Giulescu, a declarat, astăzi, la Arad, că românii vor putea opta între cărţile de identitate cu sau fără cip, după ce Uniunea Europeană va impune schimbarea formatului acestor documente şi introducerea unor noi elemente de siguranţă, în baza unui regulament care va apărea în luna iulie. 

Prezent la Arad la Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, comisarul-şef Cătălin Aurel Giulescu a declarat că în luna iulie va intra în vigoare un regulament al Uniunii Europene care va impune întărirea elementelor de securitate cuprinse în documentele de identitate eliberate propriilor cetăţeni de către statele membre.

„În acest sens, şi la nivelul României vor fi adoptate măsuri în scopul respectării dispoziţiilor acestui regulament (...) Măsurile vor conduce la schimbarea formatului documentului de identitate”, a declarat Giulescu, el precizând că noile cărţi de identitate vor avea formatul unui card bancar.

Citește și În atenția tuturor ROMÂNILOR. Se schimbă BULETINELE. Amprentă, poză și CIP obligatoriu

Conform sursei citate, românii vor putea opta între documentele cu sau fără cip, însă este posibil să nu mai poată circula în spaţiul UE decât dacă au cărţi de identitate cu cip.

„În Camera Deputaţilor există din anul 2017 un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senatul României, este în dezbaterea Camerei Deputaţilor, el a fost temporizat tocmai ţinându-se cont de acest proiect de regulament al Uniunii iniţiat de Comisia Europeană. Cu siguranţă procedurile vor fi reluate după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii a regulamentului. Acel proiect de lege introduce opţiunea cetăţeanului în ceea ce priveşte tipul de document pe care şi-l doreşte. (...) Cetăţeanul va avea posibilitatea să solicite o carte de identitate cu cip sau o carte de identitate care să nu conţină acel cip. Este foarte posibil ca cetăţeanul să nu poată călători în spaţiul UE cu acel document fără cip”, a spus Giulescu.

Citește și Pașaportul românesc, un miraj pentru cetățenii români din Diaspora

El a precizat că ţările UE vor avea la dispoziţie doi ani pentru implementarea măsurilor prevăzute în regulamentul ce va intra în vigoare peste câteva luni, dar actualele documente de identitate vor continua să fie valabile până la expirarea lor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel