Viorica Robina a subliniat diferențele culturale pe care le-a experimentat în Germania și a vorbit despre dorul persistent de a fi în țara sa natală.
"Tot timpul cât am stat în Germania, indiferent cât de mult înaintezi, nemții sunt o societate unde tu trebuie să le pui pe masă ceea ce ai făcut, nu ce vorbești. La ei vorbăria nu contează. Doar dacă le spui exact ce ai făcut, atunci au respect față de tine", a declarat Robina.
Ea a evidențiat și amărăciunea pe care o simți atunci când ești străin într-o țară, indiferent de realizările tale. „Indiferent de ce ai face, de cât de sus ai ajunge, cum am ajuns eu în situația în care nemții veneau la mine să își facă permisul auto, deci eu eram profesoara lor, tot ești o străină și ai acel gust amar că nu ești în țara ta, nu ești acolo unde te-ai născut ”, a adăugat ea.
„Îndiferent de cât ești de sărac, ești la tine în țară”
Cu toate acestea, Viorica Robina a subliniat că întoarcerea în România a adus un sentiment de apartenență și că ea și soțul ei au luat decizia de a contribui la comunitatea locală. Ea a povestit despre inițiativa ei de a implementa programe de educație rutieră pentru copii în școala locală și a evidențiat deschiderea și entuziasmul comunității în susținerea acestui demers.
„Aici indiferent de cât ești de sărac, ești la tine în țară și până în 20 septembrie nu aș fi spus aceste cuvinte în niciun caz, dar așa este. De multe ori noi ne ascundem, cel puțin eu m-am ascuns să justific de ce rămân eu în Germania, să justific că România nu mai este ce a fost. Păi clar că nu mai este ce a fost că și noi am plecat de aici pentru că nu ne-a plăcut, dar ce ar fi să ne întoarcem. Și cu toată știința noastră, cu tot ce am acumulat în străinătate, cu punctualitatea din Germania, cu ceea ce noi am învățat în Germania, ne-am gândit să venim și să aducem la noi în țară. Și dacă îmi scrie mie cineva și îmi spune, Vai doamna Robina, dar dumneavoastră nu puteți schimba nimic, de unde știu ei ce spun?
Eu am cerut la primar, la directoarea școlii și la poliția de aici, la doamna șefă de post, le-am zis: eu aș vrea să facem educație rutieră cu copiii. Și mi-au zis da doamnă, de ce nu? 30 de copilași au fost și miercuri le dau diplomele dacă și-au făcut temele. Eu am scris o carte pentru copii în ambele limbi germană și română și toată lumea a fost deschisă la această idee de a le preda educație rutieră. Toți s-au mobilizat într-o săptămână, părinții și-au dat acordul, iar copiii au fost mai mult decât încântați. România este pregătită să primească românii din diaspora înapoi, dar și ei trebuie să fie. Dacă eu aș fi venit cu aere aici din Germania, să cred că primăria trebuie să-mi stea la picioare, poate așa primeam înapoi. ”, spune ea.
„Ce-ar fi ca noi cei de peste hotare să venim acasă să vedem ce are de oferit”
Robina a subliniat, de asemenea, că este important ca cei care se întorc în România să vină cu inimile deschise și să ceară ajutor atunci când este nevoie, pentru că îl vor primi.
"Eu spun, măi române dacă tu te întorci acasă cu sufletul tău de român și știi că de aici ai plecat și vii aici ca să duci o viață bună, accepți comunitatea și îi rogi, te lași tu cu capul puțin în jos, și îi rogi pe ceilalți să te ajute, credeți-mă că toată lumea vine în ajutor. Acceptă acest ajutor și nu te da mare că ai trăit tu nu știu cât prin țările străine.
Ce-ar fi ca noi ăștia de peste hotare să nu mai spune că România nu ne primește, ci să venim acasă să vedem.”, spune doamna Viorica Robina.", a concluzionat ea.
Povestea Vioricăi Robina reprezintă un exemplu inspirațional pentru mulți români din diaspora care se gândesc la întoarcerea în țară și arată că, cu deschidere și implicare, este posibil să contribuiți la schimbări pozitive în comunitatea ta natală.
Vedeți emisiunea completă AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News