Românii, aflați pe un câmp, la muncă în Germania au transmis mesaje conaționalilor care vor să vină să muncească în zonă. Aceștia spun că sunt condiții foarte grele de muncă, pauza de masă se face direct în câmp, iar banii pe care îi încasează sunt plătiți cu sănătatea. Pentru culegerea sparanghelului, a morcovilor sau a verzei de pe câmp se stă zeci de ore aplecat, iar pentru ca oamenii să fie cât mai eficienți, patronii îi plătesc la numărul de kilograme culese. De cele mai multe ori, se adună români din aceleași localități și merg împreună. Aceștia stau câteva luni la munca sezonieră, după care revin în țară
Iată ce transmite unul dintre români:
"Salutare băieți, care vreți să veniți aici la muncă? Mulți spun că e ușor la muncă în străinătate, în Germania. Ia uitați ce bine e în străinătate, mănânc cu nisip pe mine. A devenit un iarmaroc de oameni: vii și îți negociezi sănătatea aici. Îți dai sănătatea pentru bani și când te duci acasă te întreabă prietenii dacă nu dai și tu un suc, că doar nu a fost așa greu acolo," spune acesta.
Ca să fie mai convingător și-a întrebat și un alt coleg de muncă: "Ia zi, cum e viața aici? Mai vii?"
"Nu mai vin".
"Colegu' tu mai vii aici?"
După câteva replici primite de la colegii, din jur, acesta a concluzionat:
"Ia uitați. Deci, veniți aici. Care aveți prea multă sănătate și n-aveți ce face cu ea, veniți aici, că în doi ani o să vă cânte clopotul," a mai spus același român.
Părerile sunt împărțite
Mesajul transmis de românul din Germania a fost comentat de mai multe persoane. Unii spun că deși aceștia se plâng permanent, ei revin în fiecare an, în aceleași condiții.
"Asa zic toți...și în anul urmator sunt primii", comentează un utilizator.
"Eu nu pot înțelege una: cine vă ține acolo?" întreabă altcineva.
"Banii," a venit răspunsul celui care a postat clipul pe internet.
"După 5 ani de muncă grea, am ajuns la concluzia că oricât de mulți bani făceam, tot fără bani sunt", a spus un alt român care a muncit în agricultură, în străinătate.
"În România nu găsești oameni cu ziua. Stau la crâsme și așteaptă ajutorul social," a mai spus cineva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News