Mesajul unui italian stabilit de 10 ani în România: „Viața e mai ieftină aici, îți poți întemeia o familie mai ușor”

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mesajul unui italian stabilit de 10 ani în România: „Viața e mai ieftină aici, îți poți întemeia o familie mai ușor” / Foto: Instagram
Mesajul unui italian stabilit de 10 ani în România: „Viața e mai ieftină aici, îți poți întemeia o familie mai ușor” / Foto: Instagram

Roberto Romeo un fotbalist italian în vârstă de 33 de ani, a luat o decizie îndrăzneață acum un deceniu când a ales să-și facă viața în România. Alegerea sa a fost întâmpinată cu scepticism de către părinți și apropiați, însă italianul este de părere că a fost decizia corectă.

Roberto și-a început cariera în fotbalul românesc la echipa Mediaș în Liga 1, evoluând apoi la U Cluj. În prezent face parte din echipa Chindia Târgoviște, unde își propune să contribuie la promovarea ei în primul eșalon. Însă, succesul său nu se rezumă doar la terenul de fotbal, ci și la construirea unei vieți stabile în România.

Italianul a dezvăluit motivele care l-au determinat să aleagă România ca a doua sa casă și care sunt aspectele pe care le apreciază cel mai mult aici, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

 

„În Italia sunt români care strică imaginea, dar nu toți sunt așa”

 

"Copile, unde te duci tu? În România? Doamne! Păi, ce cauți acolo? Ăia vin la noi să muncească pentru o viață mai bună și tu vrei să te duci acolo?!", așa au sunat reacțiile părinților lui Roberto atunci când acesta a anunțat că pleacă în România acum zece ani.

Scepticismul a fost prezent și în rândul altor apropiați care nu puteau înțelege de ce un italian ar alege să se stabilească în țara noastră.

"Am făcut pasul cel mare, în ciuda a tot ceea ce mi s-a zis. În Italia sunt români care vă strică imaginea, care fură, care fac impresie urâtă. Bine, nu toți. Din păcate, chiar dacă sunt mai puțini decât mulți români care muncesc cinstit în afară, cei care fac rău dau linia. Uite, la noi, în sud, vin să muncească, în nord se duc cei care fac nebunii, mai ales că acolo sunt mai mulți bani", își amintește Roberto.

 

„Cluj Napoca este un fel de Milano al României!”

 

Unul dintre motivele principale care l-au determinat pe Roberto să rămână în România este viața mai accesibilă din punct de vedere financiar. "Ce apreciez eu în România? Peisajele sunt frumoase, iar viața e mai ieftină decât în Italia! Acest ultim detaliu m-a ajutat să construiesc ceva aici, să strâng niște bănuți. Vrem să ne facem o casă la Cluj Napoca, acolo ne vom stabili", mărturisește el.

Despre alegerea Clujului, Roberto spune: "Când jucam la Mediaș, am vrut să ne stabilim la Sibiu. Apoi, am ajuns la Cluj. Ne-a plăcut, mai ales soției și fetiței. Am foarte mulți prieteni în Cluj. Eu văd orașul ca un fel de Milano al României! S-a dezvoltat foarte mult. Nu se compară cu alte orașe, cu tot respectul."

 

Avantajele și dezavantajele pe care le are România

 

Cu toate că Roberto adoră peisajele și prețurile mai accesibile din România, recunoaște că există și provocări.

"Ce nu-mi place la România: lipsa autostrăzilor. Ce nu-mi place la români: din păcate, unii nu se țin de cuvânt, nu sunt așa serioși. Eu sunt din zona unde cuvântul contează mai mult decât o semnătură pe o hârtie albă.", spune italianul.

Însă, în ciuda acestor provocări, el apreciază că majoritatea românilor sunt oameni corecți și educați.

"Am cunoscut oameni altfel decât mi s-a spus... Românii sunt OK ca și persoane, nu sunt nesimțiți, au educație. În mare parte sunt corecți. Și în Italia, și oriunde, sunt oameni buni și oameni răi.", mai adaugă el.

 

Viața din Italia față de cea din România

 

Roberto aduce în discuție și situația din Italia, unde viața devine tot mai costisitoare, iar tinerii întâmpină dificultăți în întemeierea unei familii. "

Din punct de vedere economic, Italia este mai scumpă. A ajuns să coste mult să trăiești în Italia. De aceea nici nu se mai fac copii, pentru că nu e ușor să întreții o familie."

Observația sa asupra societății italiene include și faptul că copiii părăsesc adesea căminul familial la o vârstă înaintată.

"S-a ajuns la situația în care copiii părăsesc căminul familiei la 30 de ani. Nu mai merită să pleci să iei viața în piept, chiria e mai scumpă, nu e rentabil să fii autonom, să plătești tu, mai ales dacă ai o casă a familiei."

Cu toate că a avut provocări și neplăceri, Roberto Romeo a reușit să-și construiască un viitor în România, să își întemeieze o familie și să contribuie la fotbalul românesc. Experiența sa este o mărturie a faptului că România poate fi o alegere inspirată pentru cei care caută un trai mai accesibil și un mediu propice pentru construirea unei familii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel