EXCLUSIV  Mesajul unui profesor universitar, revenit în țară după 20 de ani în SUA: "Întoarce-te, române! România a evoluat"

Roxana Neagu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sebastian Văduva: Întoarce-te, române! România a evoluat și are nevoie de implicarea diasporei" / Foto: Captura Youtube
Sebastian Văduva: Întoarce-te, române! România a evoluat și are nevoie de implicarea diasporei" / Foto: Captura Youtube

Sebastian Văduva, profesor universitar doctor la Oradea, a fost invitatul jurnalistului Bogdan Bolojan în cadrul emisiunii "România are nevoie de tine, implică-te!", unde a discutat despre implicarea socială, voluntariat și condițiile de trai din România după 20 de ani petrecuți în Statele Unite ale Americii.  

Bogdan Bolojan a deschis discuția cu o întrebare despre parcursul profesional și personal al invitatului, întrebându-l cum a ajuns în Statele Unite și ce l-a determinat să se întoarcă.

Sebastian Văduva a rememorat momentul emigrației sale în 1989, pe când avea doar 12 ani. „Eu nu m-am dus în America, ci am fost dus în America,” a început el, descriind cum tatăl său a plecat în 1986, iar restul familiei l-a urmat trei ani mai târziu, în contextul reîntregirii familiei.

Văduva a descris începuturile dificile în America, menționând că, la fel ca majoritatea imigranților, familia sa a trebuit să înceapă de jos. „Am făcut muncă de construcție, am făcut muncă de grădinărit,” a spus el, evidențiind lupta cu dificultățile adaptării la o nouă cultură și la un nou sistem. Cu toate acestea, a găsit sprijin în comunitatea românească din Chicago și Cleveland, și a reușit să se ridice prin muncă și educație.

La doar 17 ani, Văduva și-a deschis propria carmangerie, un pas important în drumul său antreprenorial, iar mai târziu a intrat în industria de asigurări și și-a obținut un MBA în antreprenoriat. Cu timpul, s-a apropiat de domeniul învățământului, o carieră care l-a adus din nou pe calea spre România. În timp ce studia la University of Akron, a simțit o chemare de a se întoarce acasă, inspirat de un documentar despre orfanii din România. „Dacă se va deschide o ușă să mă duc să ajut, am să o fac,” a spus el.

După ce și-a finalizat MBA-ul, a început să ia în considerare serios întoarcerea în România. Deși intenționa inițial să urmeze o carieră în consultanță în Silicon Valley, evenimentele l-au condus spre o carieră academică la University of Akron și, în cele din urmă, spre o revenire în România.

Întoarcerea în România și implicarea în educație

 

Sebastian Văduva a început să viziteze România în cadrul unor programe umanitare și educaționale, predând în diverse ocazii și începând inclusiv un doctorat la Academia de Studii Economice din București. În 2004, a fost invitat ca expert Fulbright la Ambasada SUA de la Chișinău, iar un an mai târziu, în 2005, s-a întors definitiv în România, unde a preluat decanatul Universității Emanuel din Oradea.

În ceea ce privește familia sa, acesta a menționat că cei cinci frați ai săi și mama sa au rămas în Statele Unite. Cu toate acestea, a reușit să își construiască o nouă familie în România, căsătorindu-se în 2005 cu o româncă din Oradea.

"Chiar dacă m-am despărțit de familia din America, Dumnezeu mi-a dat o altă familie aici în România”, spune el.

Sebastian Văduva: „Întoarce-te române!”

 

Una dintre temele principale ale discuției a fost comparația între modul în care cetățenii americani se implică în comunitățile lor și implicarea românilor, atât din țară, cât și din diaspora.

„Sunt foarte implicat în partea asta, eu o numesc poetic „Întoarce-te române!”. Îmi doresc să se întoarcă acasă cât mai mulți români, chiar dacă sunt conștient că cei mai mulți dintre ei și-au făcut rostul și au o chemare în altă parte. Deci nu judec pe nimeni.

Noi am plecat în 1989 și ne-am întors prima dată în 1999, când lucrurile erau chiar întunecate. Țin minte la vamă mi-a luat pașaportul și s-a tot foit pe el, mi-a dat de înțeles că ceva lipsește. Și m-am uitat la el, știam ce vrea, dar nu, nu am intrat în jocul lui. Și până la urmă se uită la mine și zice, „o taxă de prietenie”. Asta era vremea în 1995 și lucrurile erau cum erau.”, povestește el.

„Dacă n-ați mai vizitat România, vă rog să o faceți”

 

Sebastian a subliniat că, deși România a avut un drum dificil în ultimele decenii, țara este pe o traiectorie ascendentă și are potențialul de a deveni o destinație atractivă pentru cei din diaspora care doresc să contribuie la dezvoltarea sa.

„Când m-am întors în 2005, lucrurile încă nu erau bine puse la punct. Dar ce vreau să spun este că în ultimii 20 de ani și în special în ultimii 5 ani de zile situația din România s-a schimbat radical. Și cred că acesta ar fi primul mesaj pentru frații noștri din diaspora. Dacă n-ați mai vizitat România, vă rog să o faceți. Într-adevăr sunt lucruri care lipsesc, sunt lucruri care au nevoie de îmbunătățiri, dar progresul este vizibil, începând de la șosele, la restaurante, la locuri frumoase de vizitat, până la inclusiv civilizația oamenilor. Ai cu cine lucra, sunt instituții, sunt organizații, sunt firme decente care s-au înființat.

Deci da, în 1995 când m-am întors era situația aia post-comunistă balcanică, sau cum vreți să-i spuneți. În 2005 când m-am mutat permanent în România a fost o altă situație și astăzi în 2024 este altă situație. Totuși vezi o traiectorie care merge în sus și economic vorbind în ultimii 20 de ani România a crescut cu 800%. De la un salariu mediu de undeva la 3000-4000 de dolari pe an, astăzi este undeva să se apropie de 20.000 de dolari. Deci îmbunătățirile sunt vizibile. Ca urmare hai să nu mai trăim cu ce s-a întâmplat și cum au fost, ci hai să gândim în perspectivă și bineînțeles în credință cum pot lucrurile să fie. Asta cred că e cel mai important.”, încheie Sebastian Văduva.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel