Metodă de înșelătorie pe WhatsaApp, „reinterpretată“ de români: Genera câștiguri de 700.000 dolari

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Whats App nu merge. A picat WhatsApp
Whats App nu merge. A picat WhatsApp

Mai mulți români au primit recent mesaje pe WhatsApp în care erau anunțați că urmează să primească o donație de 1,9 milioane de euro.

 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția că este vorba despre o tentativă de fraudă.

„În ultimele zile, utilizatori din România au notificat Directoratul cu privire la mesaje nesolicitate primite pe #WhatsApp, de obicei redistribuite, în care erau anunțați despre faptul că urmează să primească o donație de aproximativ 1,9 mil. de euro”, transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

„Desigur, totul este o tentativă destul de clară de a păcăli utilizatorul, o reintepretare oferită celebrei ţepe care datează de la începutul internetului - scrisoarea sosită de la un prinț nigerian, care oferea un scenariu similar”, au mai adăugat reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

 

Metodă de înșelătorie pe WhatsaApp „reinterpretată“ de români: Genera câștiguri de 700.000 dolari

 

Deși are un grad de complexitate destul de redus, metoda încă este eficientă în unele cazuri și atrage în plasă utilizatori creduli.

În 2019, CNBC anunța că o astfel de metodă încă genera câștiguri anuale de peste 700.000 de dolari. „Aceste tentative de fraudă se bazează pe câștigarea încrederii potențialei victime, căreia i se cere o sumă de bani în avans, pentru că ar urma să primească în schimb o adevărată avere. Ulterior, evident, banii promiși nu ajung la victimă. Evitați interacțiunea în cazul unor astfel de mesaje nesolicitate și în sub nicio formă nu oferiți celor care vă scriu bani ori date personale, date de autentificare sau date de card”, adaugă CNBC.

Recent, și utilizatorii rețelei sociale Instagram au fost vizați de o campanie de tip phishing, cu mesajul „Took me 2 hours to make it. I hope you love it” (Mi-a luat două ore să îl fac. Sper că îți place), anunță DNSC.

 

Înșelătorie pe Instagram. Utilizatorii, vizați de o campanie de tip phishing: „Sper că îți place“

 

„Utilizatorii rețelei sociale Instagram sunt vizați în ultimele zile de o campanie de tip phishing care se propagă prin intermediul mesajelor private, transmise de obicei de conturi compromise”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Potrivit DNSC, tehnicile utilizate de atacatori au mai fost folosite în trecut și pe alte platforme, precum Facebook, Snapchat sau WhatsApp.

„Obiectivul principal este extragerea datelor de autentificare ale contului de la potențialele victime. Directoratul a emis la începutul anului o alertă despre o serie de mesaje-capcană primite de utilizatorii Facebook, mesaje cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video' sau 'tu ești în videoclip', care erau însoțite de un link ce redirecționa ulterior către un site de phishing. Între timp, infractorii cibernetici s-au ‘mutat’ pe Instagram.

De această dată, mesajele primite de utilizatori nu sunt în limba română, ci în engleză, însă nu este exclus ca pe viitor infractorii cibernetici să înceapă a transmite astfel de mesaje traduse în română. Textul noului mesaj este la fel de vag ca precedentul și are ca scop principal stârnirea curiozității utilizatorului pentru a îl determina să dea click: ‘Took me 2 hours to make it. I hope you love it’ (Mi-a luat două ore să îl fac. Sper că îți place)”, arată Directoratul Național de Securitate Cibernetică, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel