Mai multe clipuri video au apărut deja pe internet în care cadrele didactice sunt înjurate, iar copiii asistă la un spectacol grotesc.
- V-am hackuit şi dacă încercaţi să ne puneţi pe mute nu puteţi!
- Nu înţeleg cine vorbeşte?!
- Vă rog să închideţi microfoanele!
- Dar nu ştiu cine a mai intrat pe invitaţie că doar copiii sunt în grup, şi vorbeşte aşa minuni.
La prima vedere, cei care se ocupă de securizarea acestor aplicaţii spun că nu ar fi vorba de hackeri, ci de o distribuire nesăbuită a codurilor sau a invitaţiilor acestor şedinţe online. Mai pe înţelesul tuturor, e ca şi cum unui hoţ i se dă cheia de la casă chiar de către proprietar.
Şi pentru că e atât de uşor, astfel de atacuri au devenit tot mai dese, iar autorii, dincolo de teribilism, au descoperit că pot să facă şi bani din asta. Din păcate, clipurile lor în care îşi bat joc de profesori şi de copii le aduc vizualizări pe platforme online care plătesc în funcţie de cât de urmăriţi sunt.
Psihologii atrag atenţia
O profesoară din Vrancea a depus deja o plângere în acest sens, iar poliţiştii au început cercetările să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi.
Aceştia pot fi traşi la răspundere potrivit legii 61, pentru nerespectarea regulilor de convieţuire socială. Iar cei care dau codurile de acces pot fi traşi la răspundere potrivit regulamentului şcolar.
Aşa că pe lângă plângerea la poliţie, autorităţile îi sfătuiesc pe profesori să înveţe să-şi securizeze mai bine accesul la cursurile online.
Pe de altă parte, psihologii atrag atenţia că aceste atacuri slăbesc pe zi ce trece încrederea părinţilor în aceste platforme şi, în general, în şcoala online, informează Știrile PRO TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News