Metoda prin care românii se îmbogăţesc pe autostrăzile din Germania. Mamă, tată și fetiță, semne disperate șoferilor: „Vă rog să vă opriți!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Metoda prin care românii se îmbogăţesc pe autostrăzile din Germania. Mamă, tată și fetiță, semne disperate șoferilor: „Vă rog să vă opriți!”
Metoda prin care românii se îmbogăţesc pe autostrăzile din Germania. Mamă, tată și fetiță, semne disperate șoferilor: „Vă rog să vă opriți!”

O familie de români, formată din mamă, tată și o fetiță, au practicat o metodă de înșelătorie cunoscută pe o autostradă din Germania: au schimbat banctone românești expirate cu euro de la șoferii străini.

Publicitate

Înșelătoria a avut loc în Altmarkkreis, landul Saxonia-Anhalt, Germania, pe Landesstraße 19 între Klötze și Schwiesau. Familia de români era într-o mașină mică, parcată pe marginea drumului în direcția Klötze. Cei trei au ieșit din mașină, iar la prima vedere, era doar o familie tânără care avea nevoie de ajutor. Tatăl semnalează cu ambele mâini: „Vă rog să vă opriți!”

O șoferiță, care se află în drum spre Schwiesau, se oprește imediat. „Pot să ajut?”, întreabă ea.

Din păcate, românul nu vorbește germana și șoferul înțelege întrebarea „Parlez-vous français - vorbești franceza?”. Dar trebuie să spună nu. La „Vorbești engleză?” românul clatină din nou din cap și arată cu disperare spre mașina. „Benzină toată, acasă”, încearcă să-și descrie suferința în limba germană.

„Ar trebui să te conduc până la benzinărie?” , întreabă femeia din Altmark. La urma urmei, următoarea benzinărie se află chiar în limitele orașului Klötzer, deci nu este departe. Dar omul nu vrea asta. „Tot benzină”, spune el, „dar fără bani germani”.

 

„Schimbă în Leu”

 

O situație dificilă, crede șoferița, dar așa ceva se întâmplă. Se întoarce spre partea pasagerului, gata să ajute, își ia portofelul. În acel moment, românul se uită deja prin fereastra pasagerului și îi întinde șoferiței un teanc de bancnote românești: „Schimbă în Leu”, spune el.

Dar apoi femeia devine puțin suspicioasă. Apăsa mai întâi butonul cu blocarea centrală, apoi îl întoarce pe bărbat înapoi spre partea șoferului și îi dă zece euro pe fereastră. Nu vrea banii străini, îi face semn bărbatului. Românul îi mulțumește, iar românca de lângă mașină trimite un sărut aerian. 

Pe măsură ce călătoria continuă, femeia din Altmark se gândește puțin mai mult la situație și brusc nu mai este pe deplin sigură dacă ceea ce a trăit a fost de fapt o urgență.

Când a văzut un șofer în aceeași situație, două zile mai târziu, tot seara devreme, pe autostrada B 248 din Kuhfelde: „Stătea cu mașina în lateral și întinse o bancnotă din mașină” și la scurt timp după aceea, de asemenea, pe B 71 între Estedt și Wiepke, un cuplu tânăr lângă o mașină pe banda de viraj către Wiepke ridică mâinile cerând ajutor, este sigură: aceasta este o înșelătorie. Așa că a chemat poliția a doua zi, a descris experiența și a aflat: alți șoferi au simțit, de asemenea, ceva similar.

 

„Oamenii nu au mai putut fi găsiți”

 

„În seara zilei de 10 august, în secția de poliție Altmarkkreis Salzwedel au fost primite două rapoarte că mai multe persoane opreau și cerșeau din vehicule pe B 71 lângă Hemstedt și, de asemenea, în Jeseritz”, a spus Franziska Hotopp de la secția de poliție Salzwedel. „Ocazional primim rapoarte similare în Altmarkkreis”.

Adesea oamenilor de pe marginea drumului li se spune că sunt în situații de urgență și au nevoie de bani pentru benzină.

Marți seară, locațiile indicate au fost apoi verificate de polițiști: „Cu toate acestea, oamenii nu au mai putut fi găsiți”, a spus Hotopp. 

Practic, poliția recomandă „să nu se dea bani străinilor și să nu se angajeze în discuții cu oamenii cu aspect mai neajutorat”, avertizează Franziska Hotopp. „Dacă există cu adevărat o urgență, puteți recomanda oamenilor să contacteze poliția sau serviciile de urgență, în funcție de situație”.

 

Cerșetoria nu este o infracțiune

 

În principiu, cerșitul nu este o infracțiune penală în Germania, dar dacă cineva pretinde fapte false pentru a crește veniturile din cerșetorie, aceasta este o formă de fraudă și, prin urmare, este pedepsită. 

În iunie, acest avertisment din partea poliției a venit prea târziu pentru un bărbat: „Un șofer de mașină a fost oprit pe B 188 lângă Hottendorf. Oamenii s-au prefăcut că au doar monedă românească, dar au nevoie de bani pentru a face plinul la mașină”, relatează Hotopp. La cererea necunoscuților, șoferul cu bunăvoință a retras bani de la bancă și a schimbat suma în bani în moneda lei. Franziska Hotopp: „Cercetările ulterioare au arătat că bancnotele lei nu mai erau valabile”.

Acest caz arată că, în legătură cu cerșetorii, mașinile se opresc și este întotdeauna necesară prudență, precizează polițista. „Cei care practică această înșelăciune sunt inventivi și talentați ca actori. Adesea profită cu nerușinare de bunătatea cetățenilor”.

 

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel