Un tânăr în vârstă de 33 de ani din Florești, județul Cluj, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare după ce a înșelat eMag, cumpărând cinci telefoane și o tabletă pentru care a făcut retur. În realitate, bărbatul a returnat diverse obiecte fără valoare.
Cum funcționează metoda „returul”
Potrivit dosarului judecat la Cluj-Napoca, în perioada decembrie 2022 – iulie 2023, tânărul, care lucrează ca barman, a comandat, folosind date de identificare false, cinci telefoane și o tabletă în valoare de 9.700 de lei.
„Ulterior, a plasat cereri de retur pentru acele produse și a returnat cutiile produselor sigilate cu un sigiliu contrafăcut, iar în cutii a plasat, în locul produselor comandate, obiecte fără valoare, pentru a induce în eroare persoana vătămată”, se arată în rechizitoriu.
Ce se afla în coletele returnate
Potrivit procurorilor care l-au trimis în judecată pe clujean, coletele erau returnate prin intermediul serviciului easyBOX, iar banii pentru retur erau virați în contul clientului odată cu depunerea coletului.
„Odată returnate în depozitul eMAG, aceste colete nu sunt desfăcute și verificate, motiv pentru care frauda a fost constatată doar atunci când se dorea cumpărarea bunurilor de către alți clienți”, s-a mai arătat în rechizitoriu.
Procurorii au precizat că „în toate cele cinci pachete, care trebuiau să conțină telefoane mobile și o tabletă, au fost descoperite mai multe monede sau veselă de bucătărie, lipite cu ajutorul unui scotch, ca să nu producă zgomot la manipularea coletului”.
Bărbatul a returnat toți banii
După descoperirea fraudei, tânărul a recunoscut faptele în fața polițiștilor. În timpul perchezițiilor, aceștia au găsit două telefoane pregătite pentru "retur", iar tânărul a explicat că intenționa să le returneze pe același model. Motivul invocat a fost teama sa, generată de faptul că nu primise rambursarea pentru un colet returnat în data de 30 iunie 2023.
În urma procesului, tânărul a primit o condamnare de un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune. Judecătorul a luat în considerare și faptul că prejudiciul cauzat a fost achitat integral, relatează Adevărul.
„Uşurinţa în comiterea infracţiunii de înşelăciune, precum şi dezinteresul inculpatului faţă de normele penale reies inclusiv din împrejurarea că acţiunile au fost comise în decursul unui interval de câteva luni, dovedind persistență infracțională și prin folosirea unei platforme online de vânzare de bunuri”, se arată în sentință, care poate fi atacată cu apel.
Ce au declarat colegii și șeful tânărului
Judecătorul a avut în vedere și caracterizările depuse la dosar de patronul și colegii barmanului.
„În ceea ce priveşte circumstanțele personale ale inculpatului, reține că în prezent, acesta are vârsta de 33 de ani, este cetățean român, necăsătorit, cu stagiul militar nesatisfăcut, angajat pe perioada nedeterminată ca barman-ospătar, având loc de muncă stabil, fiind integrat în societate și fără antecedente penale. De asemenea, potrivit înscrisurilor depuse la termenul de judecată, respectiv caracterizare din partea angajatorului, inculpatul îndeplinește sarcinile de lucru cu succes, este o persoană calmă, răbdătoare, comunicativă și activă, fiind încadrat în colectiv. În același sens sunt și caracterizările depuse de către colegii de serviciu”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News