Într-o postare pe Reddit, un cetățean îngrijorat de prețurile din ce în ce mai mari la alimente, întreabă internauții cum procedează când vine vorba de cumpărăturile săptămânale pentru mâncare.
”Ca cetățean îngrijorat ce își făcea cumpărăturile cu 200 de lei acum un an la Lidl, iar acum a ajuns la 350 lei (tot pentru un om), încep să mă întreb, cum să mai ocolesc din creșterile deloc artificiale ale prețurilor la alimente? Voi cum faceți?”
Ce metode folosesc oamenii pentru a economisi bani la cumpărături
Răspunsurile nu au întârziat să apară în urma discuției pornite de autorul postării. Diverse persoane și-au împărtășit experiențele învățate despre reducerea risipei alimentare, concentrându-se pe strategii precum monitorizarea promoțiilor și participarea în grupuri unde membrii postează reduceri observate în magazine. În rândul celor mai economiști, feedback-ul a fost dominat de poveștile despre abordări prudente în privința cheltuielilor.
Cu toate acestea, s-au evidențiat și persoane care au împărtășit tactici mai „neconvenționale” pentru economisirea banilor la cumpărături, inclusiv metoda "mâncat în magazin" sau "scanat pe jumătate".
”Fac meniul pentru o săptămână. Nu respect neapărat ce mi-am propus, dar iau ingrediente pentru câteva feluri de mâncare, nu aiurea după pofte. Iau carne când sunt promoții și fac pungi pentru congelator.
Fac pungi pentru congelator cu legume pentru ciorbe (atunci când sunt în sezon). Tot pentru ciorbe cumpăr oase, fac supă de oase și congelez mai multe porții.
Fac mai multe porții de mâncare și congelez imediat ce e în plus. Fac cumva să folosesc tot ce am ( deși nu sunt nici vreo cumpătată sau vreo gospodină). Dacă ceva e aproape pe ducă, bag într-un fel de mâncare.
La produse de curățenie urmăresc promoții (bonul de weekend la Carrefour sau promoții online) și iau cantități mai mari.”, povestește o femeie.
”Produsele de baza care au același gust indiferent de brand, cumpăr sub brand-ul magazinului. Ouă cumpar doar la 30 de bucăți că mă costă 90 bani sau un leu maxim oul.
Carne cumpăr în general doar de la Selgros în cantități mai mari și deseori când e la ofertă (porcul e cel mai bun, aproape ca ala de la țară).
Produse de curățenie, cafea boabe la kilogram, și alte chestii pentru casă cumpăr de pe emag când e preț bun.
În rest, n-ai ce face decat să te zbați să ajungi la un salariu mai mare sau într-o carieră cu potențial mai bun.”, scrie altcineva.
”Nu trebuie sa salvezi banii la cumpărături, trebuie să investești în tine să crești profesional și să câștigi suficient să nu te mai intereseze inflația.”, sfătuiește o persoană.
”Îți spun eu ce fac de ceva vreme, cumpăr doar produse la ofertă, la preț redus pe cale de expirare, fructe și legume care sunt în sezon și produse de brand propriu. Mereu mă uit la prețul pe kilogram și mă gândesc ce e mai rentabil să cumpăr și să mă "țină" mai mult. Am înlocui multe produse cu altele mai ieftine, de exemplu prefer să cumpăr pufuleți în loc de chipsuri. Dacă prind ceva la preț bun iau mai mult și le congelez.”, povestește o persoană.
”Ieri am mancat un corn cu unt în magazin și am economisit 1,5 lei.”, se amuză o persoană în comentarii.
”Înainte sa merg la cumpărături îmi fac un plan cu mesele pe o săptămână, și în funcție de asta îmi fac lista. Nu merg niciodată fără lista, poate doar când am de luat maxim 5 chestii. Asta cu meal prep pare complicata la început, da dupa ce devine o obișnuință o sa vezi ca e foarte ok, ca nu mai mănânci prostii, reduci foarte mult mâncatul în oraș, deci economisești o gramada de bani.
În mare parte cumpăr din Lidl, am aplicația Lidl plus și mai prind cupoane cu reduceri cât de cât, mai pun la favorite produse la promoție etc..
Și foarte important, nu cumpar foarte multe ca să nu le arunc.
Dacă ai chef, poti sa cauți pe Facebook grupul buget de familie, acolo mereu postează lumea când sunt promoții la tot felu, inclusiv pe online (coduri de reducere, transport gratuit etc).
Înca o chestie, iau destul de mult mărcile proprii ale supermarketurilor, de cele mai multe ori au aceeași calitate cu brandurile cunoscute, dar sunt mult mai ieftine.”, a sugerat un internaut.
”Casele rapide, scanez doar jumatate din coș . Uneori îmi iese, alteori cu paza la interpelare”, scrie o persoană.
”Eu mi-am săpat fântână în curte, deci nu mai trebuie să iau apă plată. În grădină am plantat legume pe care le mănânc proaspete sau le fac conserve. Mi-am luat și niște găini pe care le hranesc cu iarba si resturile de la legumele din curte, asa că nu mai dau bani pe oua. Brânză nu mananc, ca-s intolerant la lactoza.”, povestește un bărbat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News