Mexic. Româncă, dispărută fără urmă de peste o lună de zile: „Ne interesează să se deschidă un dosar de anchetă”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Mexic. Româncă, dispărută fără urmă de peste o lună de zile: „Ne interesează să se deschidă un dosar de anchetă”
Mexic. Româncă, dispărută fără urmă de peste o lună de zile: „Ne interesează să se deschidă un dosar de anchetă”

Au trecut mai bine de 30 de zile și nu se știe nimic despre românca Mirela Ștefania Stanciu, în vârstă de 28 de ani, care a dispărut la Tulum, situat în statul mexican Quintana Roo. Potrivit presei din Mexic, nu exista nicio certitudine că există un dosar de investigație deschis în Biroul Procurorului General al Statului Quintana Roo. 

„Dincolo de alertă, ceea ce ne interesează este să se deschidă un dosar de anchetă”, au explicat reprezentanții asociației civile „Idheas, Litigiu Strategic în Drepturile Omului”.

Asociația civilă menționată s-a alăturat suportului juridic pentru a afla unde se află tânăra româncă. Cu toate acestea, nu a existat niciun răspuns din partea autorităților locale și nu există claritate cu privire la procesul legal. 

Avocatul Itzel Hernandez este cel care urmărește cazul dispariției româncei. „Acest caz a venit de la un coleg străin, avocat și apărator al drepturilor omului, care a aflat despre dispariția tinerei și ne-a contactat. În acest tip de cazuri, regulamentele sunt cele care guvernează protocolul de căutare aprobat și prin legea generală trebuie să activăm mai multe mecanisme, întrucât este vorba despre o persoană străină disparută pe teritoriul mexican”, spune avocatul. 

 

Ce este Protocolul de la Alba

 

Pe 3 martie, asociația civilă a înregistrat-o pe Mirela Ștefania Stanciu pe portalul Registrului Național al Persoanelor Dispărute sau Nelocalizate (RNPDNO), aparținând Comisiei Nationale de Căutare (CNB). 

De la acea data, Asociația Idheas a început o campanie pe rețelele de socializare pentru a localiza sau găsi orice informație care ar putea face lumină asupra locului în care se află românca. Până pe 13 martie, data la care s-a depus o plângere oficială, s-a cunoscut o alertă oficială în cadrul Protocolului de la Alba, care ar fi trebuit să pornească primele știri despre eveniment. 

Protocolul de la Alba este o procedură în trei faze pentru a putea localiza femeile cu sesizări de dispariție în cel mai scurt timp posibil. Prima fază durează 48 de ore, a doua fază durează 72 de ore și ultima fază începe din momentul în care au fost efectuate toate procedurile imediate pentru localizarea victimelor. 

O trăsătură importantă în căutarea victimelor de sex feminin, conform protocolului, este ca o dată ce dispariția este cunoscută, infracțiunea trebuie prezumată până la realizarea constatării. Si, de asemenea, trebuie început un dosar de cercetare. 

„Dincolo de o alertă, ceea ce ne interesează este ca un dosar de investigație să fie deschis. Din primul moment, pentru că este femeie și este străină, face parte dintr-un grup vulnerabil din Mexic și este important să se presupună că s-a comis o infracțiune împotriva ei și de acolo să se stabilească bazele căutarii ei”, adauga resprezentantul asociației civile. 

 

„Se acordă consultanță și sprijin juridic familiei”

 

Pe 8 martie, avocatul a început o comunicare prin email pentru a raporta „fapta penală” a dispariției româncei. 

„Un raport al acestui fapt a fost făcut autorităților relevante din Quintana Roo pentru ca acestea să poată iniția deschiderea dosarului de investigatie corespunzător. Este o modalitate pe care o prevede însăși Legea Generală a Disparițiilor, și, conform protocolului, știrile pot fi date prin orice mijloace, chiar și electronice, iar oricine poate raporta acest tip de eveniment”, spune avocatul.  

Raportul a fost transmis procurorului general al Quintana Roo, Oscar Montes de Oca, către unitatea corespunzatoare disparițiilor și șefului interimar al Comisiei de stat pentru drepturile omului din Quintana Roo, Felipe Nieto Bastida. 

O copie a fost trimisă, de asemenea, șefului Comisiei de căutare de stat din Quintana Roo, Luz Margarita Gonzalez Lopez, și, în final, Comisiei Naționale de Căutare, cu intenția de a ști la ce dosar de investigație urmează să fie atașat raportul. 

Doar Comisia pentru Drepturile Omului a confirmat primirea si nicio altă autoritate nu a raspuns la caz. 

„În ciuda acestui fapt, la nivel internațional și având în vedere statutul străin al persoanei dispărute, se impune inițierea unui mecanism de sprijin străin constând în contactarea consulului sau ambasadei de pe teritoriul mexican cu Guvernul țării. De asemenea, se acordă consultanță și sprijin juridic familiei, ca victime indirecte”, adaugă avocatul. 

 

Nu se cunoaște starea acestui caz

 

Consulatul onorific al României din Quintana Roo, condus de Eduardo de Martin Albor Villanueva, i-a răspuns asociației: „Conform cadrului legal, nu sunt o autoritate care să aplice legea”. Răspunsul avocatului Itzel Hernandez a fost că a existat într-adevăr un protocol internațional de sprijin. 

„Prin contactele directorului organizației noastre am obținut numărul de Whatsapp. Consulul răspunde că știau deja de această tânără și că deja există o plângere la Poliția Română și că urmau să facă ce era pertinent”, a menționat Itzel Hernandez. 

Deocamdată nu se cunoaște starea acestui caz și dacă există deja un dosar de anchetă corespunzător. Asociația civilă vrea doar „să fie sigură că acest caz este abordat în Quintana Roo și că există sprijin pentru familie, așa cum se referă Ambasada Romaniei”

Asociația civila Idheas este specialistă în patru direcții de activitate: Drepturile Victimelor, încălcări grave ale Drepturilor Omului, Investigarea Drepturilor Omului și Litigii și Drepturi Internationale. În experiența ei se află și sprijinul strategic pentru Colectivul „Solecito” de mame ale celor dispăruți din Veracruz. 

 

Ultimele ore ale Mirelei înainte de dispariție

 


Deocamdată nu se știe ziua sosirii Mirelei Ștefania în Mexic și de pe ce aeroport a ajuns în țară. Se știe doar că a fost în Tulum. Motivul călătoriei a fost acela de a ajunge la un refugiu spiritual la Laguna de los Siete Colores din Bacalar, în zilele de 10, 11, 12 și 13 februarie. Întâlnirea s-a numit „Clădirea unei noi iubiri” și a oferit activități precum „yoga, constelații spirituale de familie, meditații, biodecodare”, printre alte activități de acest tip. 

În anunțul întâlnirii, participanții sunt asigurați că organizatorii se vor ocupa de transferul de la „apartamentul Chetumal” la hotelul în care pensionarii ar urma să se cazeze în „o camera comună cu tot confortul”

Locația întâlnirii și a altor activități este necunoscută, așa cum se obisnuiește în acest tip de retragere spirituală. Potrivit informațiilor întocmite de asociația civilă Idheas, ultimul contact al Mirelei a fost în noaptea de 12 februarie și deocamdată nu se știe dacă a venit cu prietenii sau familia pentru a participa la întâlnirea menționată mai sus. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel