Imaginile din tabăra de la Cincu arătate cititorior de publicaţia Mediapart arată mult gunoi, duşuri insalubre, o bucătărie improvizată şi un meniu extrem de sărăcăcios. Cam aşa se desfăşoară viaţa celor peste 700 de soldaţi francezi, belgieni şi olandezi, care ar trebui să intervină dacă războiul din Ucraina escaladează. Sunt condiţii de front, deşi încă nu au plecat la luptă, s-au plâns mulţi dintre ei, potrivit Observator. Frigul şi foame le-ar fi cei mai aprigi inamici. Mulți se tem că vor îngheţa mai ales că, în lunile de iarnă, temperaturile pot scădea până la -30°C în Cincu.
„Nu mă aflu într-o țară în război, nu sunt nici măcar într-o operațiune, ci într-o misiune de descurajare operațională. Armata noastră se presupune că ar trebui să fie "înfricoșătoare". Armata franceză nu are nimic glorios când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, cu burta goală, încercând să sperie Rusia cu camioane blocate în rahat și cu tancuri care trec cu greu prin trecătorile Carpaților”.
„Mi-a fost mult mai bine în Mali. Sunt dezgustat!”
Pentru că mâncarea ar fi prea puţină, doar pachetele primite de la familii i-ar salva de la înfometare. Ciorbă și roșii pentru cină, omletă și o bucată de pâine la mic dejun, sunt doar două dintre meniurile care ar trebui să le dea energia necesară antrenamentelor. Pentru că sunt în câmp, şobolanii şi câinii vagabonzi le sunt camarazi în baza amenajată în Poligonul de la Cincu. Iar duşurile folosite în misiuni în Africa au ajuns murdare şi fără să fie dezinfectate.
„Nu am văzut niciodată o asemenea mizerie. Mi-a fost mult mai bine în Mali. Sunt dezgustat!”
Iar asta ar fi situaţia încă din luna februarie, când au ajuns în zonă primii militari ai Hexagonului.
Oficialii de la Paris văd altfel lucrurile
În schimb, oficialii de la Paris văd altfel lucrurile. Ieri, ministrul Apărării a lăudat mobilizarea în a asigura condiţiile necesare traiului şi pregătirii.
„Vreau să salut eficacitatea şi forţa de reacţie remarcabilă a forţelor armate, care la Cincu, de exemplu, am reuşit să extindem facilitatea deja existentă ca să putem să instalăm rapid trupele noastre”, a spus Sébastien Lecornu, ministrul francez al Apărării.
Comandanţii ar cunoaşte situaţia şi ar fi promis să rezolve problemele. Sunt doar mici neajunsuri, ca de fiecare dată când se mută într-o tabără nouă, ar fi explicat. În plus, ar fi fost nevoiţi să construiască pe baza infrastructurii puse la dispoziţie de statul român, care era aproape inexistentă. Ministerul Apărării de la Bucureşti susţine că tabăra de la Cincu este în administrarea francezilor, aşa că ei trebuie să se descurce.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News