Mielul de Paște din Anglia, mai ieftin decât în țară. Cât costă la Kaufland sau Lidl în România

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

În pragul Paștelui, un român stabilit în Marea Britanie a stârnit un val de reacții în mediul online, după ce a postat un videoclip în care prezintă prețul mielului într-un supermarket britanic. Imaginile, devenite virale în rândul comunității românești din diaspora, arată o realitate care contrastează puternic cu situația din România, unde prețurile cărnii de miel ating cote considerate de mulți exagerate.

„Uitați oferta la miel, nu ca în România, să fie mai scump de sărbători. Costa 6,50 lire sterline kilogramul (aproximativ 37 de lei). Toată bucata are 2,624 kilograme și în total costă 17 lire sterline (aproximativ 99 de lei). Este valabil până pe 28 aprilie și Paștele e pe 20. Deci reducerea nu este că ar expira rapid sau că e vechi. Bagi trei bucăți la cuptor și gata”, explică românul în videoclip, surprins de prețul scăzut.

Această promoție vine în contextul în care, în 2025, sărbătorile pascale sunt celebrate simultan de credincioșii ortodocși și cei catolici, un eveniment rar, dar care oferă un prilej comun de sărbătoare pentru comunitățile religioase din întreaga lume. Tocmai de aceea, perioada este una de intensă pregătire culinară, iar carnea de miel, nelipsită din meniul tradițional românesc, devine un reper central.

Cât costă mielul de Paște în Lidl și Kaufland

 

Diferențele de preț devin și mai evidente când se face o comparație directă cu România. Un sfert de miel – aproximativ 2,6 kilograme – costă, într-un hipermarket românesc, nu mai puțin de 160 de lei. Asta înseamnă aproximativ 61 de lei pe kilogram, adică de aproape două ori mai mult decât în Marea Britanie, unde prețul per kilogram se situează în jurul valorii de 37 de lei (echivalentul celor 6,50 lire sterline).

O româncă aflată într-un magazin din țară a filmat, la rândul său, prețul unui sfert de miel din față, la Kaufland. „Costă 60 de lei kilogramul. E foarte scump. Voi ce părere aveți? Mie mi se pare exagerat de scump”, afirmă femeia, revoltată de prețul pe care îl consideră mare. 

2. -imagine fara descriere- (4535345_33340000.jpg)

Alte lanțuri de magazine din România au încercat să vină cu soluții alternative. Lidl, de exemplu, oferă clienților posibilitatea de a comanda mielul direct din aplicație, iar prețul este ceva mai accesibil, 45 de lei pe kilogram. Deși mai mic decât în alte locuri, acest preț este în continuare mult peste cel oferit în Regatul Unit.

Diferențele de preț i-au făcut pe românii din diaspora să reflecte și la alte aspecte legate de viața în străinătate. Chiar dacă prețurile sunt mai mici, unii susțin că gustul nu se compară cu cel al cărnii produse în România. Comentariile curg neîncetat sub clipurile postate pe rețelele de socializare.

Reacțiile oamenilor care au văzut prețul mielului din Anglia

 

„În UK nu găsești nimic cu gust… nu găsești o roșie, un măr, o ceapă… cu gustul din România! Mâncarea e de plastic!”, spune un român, exprimându-și dorul de aromele autentice de acasă.

„Doar scrie că e miel, gust sigur nu are de miel”, adaugă altul ironic.

„Nu are niciun gust. Am luat eu când lucram în UK, nu se compară cu mielul românesc”, completează un alt internaut.

Totuși, alții subliniază faptul că, în străinătate, strategiile comercianților sunt orientate către accesibilitate și respect față de cumpărător, în special în perioadele de sărbători. „Și la Tesco este la fel. Sunt oferte care se fac tot timpul de Crăciun și Paște – jumătate de preț la miel, vită și porc – în așa fel încât toată lumea să își poată permite o masă decentă”, scrie un alt român stabilit în Regatul Unit.

Pe de altă parte, în România, fenomenul pare invers. Comercianții par mai degrabă preocupați să crească prețurile în preajma sărbătorilor, mizând pe nevoia consumatorilor de a păstra tradițiile, indiferent de cost. „La noi nu interesează pe comercianți să vândă. La noi se scumpește marfa când vin sărbătorile, în loc să o ieftinească, să vândă multă”, remarcă un alt român din diaspora, critic față de politica economică din țară.

Această situație scoate din nou la lumină o veche nemulțumire a românilor plecați din țară, dar și a celor rămași acasă: decalajele mari dintre prețuri și venituri, mai ales în contextul inflației și al creșterii costului vieții. Dacă în Marea Britanie o bucată de miel costă echivalentul a 100 de lei, în România produsul se vinde cu 160 de lei, deși salariile din UK sunt în medie de patru până la cinci ori mai mari decât în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel