Mierea românească de salcâm este atracția principală a Festivalului European Bio. „Am luat medalia de aur"

Cristina Iacob |
Data publicării:
Sursă: agerpres.ro @Dorina Matiș
Sursă: agerpres.ro @Dorina Matiș

Mierea de salcâm din Mărginimea Sibiului, care a fost premiată cu aur la Festivalul Organic European și oferită Papei Francisc în timpul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Vatican, se află în centrul atenției la Festivalul European BIO și al Tradițiilor Locale. Evenimentul, care se desfășoară pe Platoul Fâncel din comuna Ibănești, pe Valea Gurghiului, adună participanți din toată Europa pentru a celebra agricultura ecologică și tradițiile locale.

Ioan Cosmin Herța, apicultorul care produce această miere deosebită, a vorbit pentru AGERPRES despre succesul produsului său. Herța a explicat că, la ediția anterioară a Festivalului Organic European, toate sortimentele de miere produse de el au câștigat medalii de aur, cu mierea de salcâm fiind cea mai apreciată. De asemenea, el a subliniat importanța obținerii certificării ecologice pentru stupină și linia de îmbuteliere, realizată cu ajutorul unor fonduri europene de 100.000 euro. Aceste fonduri au permis modernizarea echipamentelor și asigurarea că produsul său respectă standardele ecologice.

„La Festivalul anterior Organic European am câştigat medalia de aur pe toate sortimentele de miere”

 

"La Festivalul anterior Organic European am câştigat medalia de aur pe toate sortimentele de miere. Mierea de salcâm a fost cel mai apreciat produs, dar, bineînţeles, toate au fost medaliate cu aur. Am reuşit să aduc produsul meu 100% organic până în 2020, ca şi stupină. Nu puteam să-mi vând produsul certificat ecologic dacă nu aveam şi o linie profesională de îmbuteliere şi ambalare certificată ecologic. În momentul acela am reuşit să accesez nişte fonduri europene, de 100.000 euro, prin care am reuşit să fac o linie de ambalare şi îmbuteliere profesională, certificată ecologic. Aşa am reuşit să-mi pun produsul pe piaţă, să obţin ştampila ovală şi să obţin certificarea ecologică, atât pe stupină, pe familie de albine, cât şi pe linia de îmbuteliere. Am reuşit să obţin certificarea ca şi produs montan, iar apoi am luat medalia de aur", a declarat Ioan Cosmin Herţa.

Herța a început apicultura în 2012, inițial ca o pasiune, dar, pe măsură ce cererea pentru produse ecologice a crescut, pasiunea sa s-a transformat într-o afacere. A investit în extinderea numărului de stupi și în îmbunătățirea calității albinelor, evitând utilizarea substanțelor chimice și tratamentelor antibiotice. El a explicat că pentru a produce miere BIO, este esențial ca albinele să fie plasate în zone de pădure, departe de aglomerația urbană și de culturile agricole intensive. Astfel, locurile de cules sunt alese cu mare atenție pentru a asigura că mierea este autentică și de înaltă calitate.

"Am avut prieteni şi cunoştinţe, consumatori de produse ecologice - pentru că, în primul rând, şi eu eram consumator de produse ecologice până să devin producător - şi au început să ceară 'vreau şi eu, vreau şi eu'. Până am văzut că nu am ce să le mai ofer. Am cumpărat mai mulţi stupi, am dezvoltat, am lucrat la gena familiilor de albine ca să fie mai rezistente la boli, să nu folosesc chimicale, să nu folosesc tratamente cu antibiotice şi am reuşit", a arătat Ioan Cosmin Herţa.

Unul dintre principalele provocări cu care se confruntă Herța sunt pășunile pentru oi, care pot afecta florile necesare pentru producerea mierei. De asemenea, el a menționat că zonele disponibile pentru certificare ecologică sunt din ce în ce mai limitate din cauza poluării și a utilizării substanțelor chimice în agricultură. Chiar și așa, Herța continuă să caute soluții pentru a menține standardele ecologice ale produsului său.

În ciuda dificultăților cauzate de vremea capricioasă și de secetă, care au redus semnificativ producția în acest an, Herța rămâne optimist. El estimează că într-un an favorabil, producția poate ajunge la aproximativ 220 de tone de miere. De asemenea, el a menționat că mierea sa a reprezentat România la cele mai mari târguri organice din lume, inclusiv în Germania și Coreea de Sud, și se va alătura în curând unui târg similar la Paris.

Festivalul European BIO și al Tradițiilor Locale, la care participă fermieri și procesatori din 13 țări, este unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul agriculturii ecologice în Europa, după conferința europeană bio organizată anual de IFOAM EU. La această ediție, Polonia este țara invitată de onoare, subliniind colaborarea și schimbul de bune practici între națiuni în domeniul agriculturii ecologice.

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel