Operaţiunea de transfer a migranţilor în grupuri de câte 15 pe vedete militare a durat 2 ore şi jumătate şi s-a încheiat în jurul orei 17:30 GMT. Nava Ocean Viking a pornit apoi spre Marsilia, portul său de origine.
Aşa cum a anunţat anterior premierul maltez Joseph Muscat, transferul s-a realizat pe mare, în afara apelor teritoriale malteze. Migranţii au fost debarcaţi apoi pe coasta malteză în jurul orei 21:00 GMT.
România, printre ţările care vor găzdui migranţii
Migranţii vor fi repartizaţi între "Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia şi România", a precizat Muscat pe contul său de Twitter, subliniind că "niciunul nu va rămâne în Malta".
Franţa va primi 150 de migranţi, a anunţat ministrul de interne Christophe Castaner, care a subliniat că Parisul îşi "menţine solidaritatea", la 3 zile după ce a decis să primească 40 de migranţi salvaţi de nava spaniolă Open Arms. Joi seara, Portugalia a anunţat disponibilitatea de a primi până la 35 de migranţi.
În dimineaţa zilei de vineri, organizaţia Medici Fără Frontiere anunţase că au mai rămas "stocuri de alimente pentru doar patru zile, inclusiv vineri.
Citeşte şi: S-A HOTĂRÂT în ce ţări vor ajunge migranţii de pe nava "Open Arms". Câţi vor fi preluaţi de ROMÂNIA
Comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos a mulţumit autorităţilor malteze pentru faptul că au dat dovadă de "solidaritate concretă" permiţând debarcarea migranţilor şi s-a felicitat pentru acordul convenit între statele europene "într-un spirit de responsabilitate colectivă".
Nava Ocean Viking transporta migranţi africani proveniţi, în marea lor majoritate, din Sudan, salvaţi de pe mare în patru misiuni separate, desfăşurate între 9 şi 12 august în largul coastelor libiene. Printre ei sunt peste 100 de minori, dintre care 90 neînsoţiţi şi 3 copii cu vârsta de sub 5 ani, conform informaţiilor furnizate de Medici Fără Frontiere.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News