Mii de infractori pot scăpa de închisoare, prin prescripție. Stelian Ion: "Nici OUG 13 nu reușise asta"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat, luni, că actuala coaliţie de guvernare va trebui ''să dea socoteală'' pentru închiderea a mii de dosare şi scăparea a foarte mulţi infractori dacă nu va face demersurile pentru adoptarea proiectului de modificare a Codului penal în privinţa întreruperea prescripţiei, aflat la vot în Camera Deputaţilor.

El a calificat drept "bizară" şi "condamnabilă" intenţia ministrului Cătălin Predoiu de a da o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul penal, susţinând că există riscul ca acesta să fie declarată neconstituţională.

"Din păcate, situaţia din justiţie este explozivă după anii trecuţi în care au fost foarte multe încercări de a scăpa infractorii de dosare penale. În urma unei decizii a Curţii Constituţionale pronunţată săptămâna trecută, care urmează să fie motivată şi publicată din clipă în clipă, este foarte posibil să se întâmple ceea ce nici Ordonanţa 13 nu a reuşit şi anume foarte mulţi infractori să scape de dosarele penale şi nu mă refer doar la infracţiuni comise de gulerele albe, adică infracţiuni de corupţie, mă refer şi la infracţiuni cu violenţă, la infracţiuni dintre cele mai grave din zona criminalităţii organizate: trafic de persoane, trafic de arme", a afirmat Stelian Ion, la Parlament.

Stelian Ion: "Situația este extrem de gravă"



El a susţinut că este o situaţie "extrem de gravă", iar coaliţia de guvernare nu îşi asumă rezolvarea imediată a acestei situaţii.

"Avem proiect de lege în Parlament, am depus unul săptămâna trecută, dar era unul mai vechi, semnat de colegii mei, care a trecut de Senat şi care este în Camera decizională, în Camera Deputaţilor, care aşteaptă doar o voinţă politică, aşteaptă un semn din partea a coaliţiei pentru a fi trecut. Acel proiect se poate trece într-o singură zi. Astăzi, dacă era voinţă politică, se întâlnea Comisia juridică a Camerei Deputaţilor să dădea raport şi puteam avea şi un vot tot astăzi. Din păcate, nu se doreşte acest lucru, nu ştim care sunt motivele. Bănuim că este vorba de acelaşi interes de a-i scăpa pe pe infractori", a transmis fostul ministru al Justiţiei.

Stelian Ion a adăugat că a înţeles din discuţiile avute în Comitetul liderilor grupurilor parlamentare că ministrul Predoiu pregăteşte o ordonanţă de urgenţă. "Ar fi foarte grav, pentru că nu se face decât să se vulnerabilizeze proiectul. Dacă se adoptă o modificare, o punere în acord a acelui articol 155 din Codul penal cu Constituţia prin ordonanţă de urgenţă este un risc foarte mare ca acea ordonanţă să fie declarată neconstituţională", a explicat deputatul USR.

Proiectul trebuie să treacă prin Parlament



El a subliniat că adoptarea proiectului din Parlament ar rezolva situaţia.

Atunci când decizia CCR se va publica în Monitorul Oficial, a completat el, "şi o singură zi dacă este suspendată aplicarea acelui articol se va aplica retroactiv tuturor cauzelor în care s-a aplicat această instituţie".

"Premierul Ciucă nu trebuie să permită un asemenea derapaj. Este şeful Guvernului, este fost militar de carieră şi acea onoare şi acea responsabilitate ar trebui să fie regăsită în acţiunile acestea guvernamentale. Să se intereseze, să consulte mai mulţi jurişti, să se consulte cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi se găsească soluţia cea mai potrivită şi soluţia potrivită este să trecem un proiect de lege care este la vot final în Camera Deputaţilor", a indicat Stelian Ion.

În opinia sa, are loc "o contaminare a celor din PNL de către PSD". "O contaminare pe interese politice, le este convenabil că scapă, probabil, şi unii membri ai lor, este o chestiune deja de o gravitate foarte mare şi nu ai cum să te duci cu gândul la altceva decât la acest lucru. Au acelaşi interes, unii politicieni care sunt vizaţi de anumite dosare vor scăpa prin această metodă. (...) Eu am spus de principiu că sunt mii de dosare. Avem proiect de lege, putem corecta într-o zi. Nu se doreşte acest lucru. Riscul de a scăpa, lângă politicieni, şi infractori periculoşi este major, aşa încât întreaga responsabilitate, din această clipă, le aparţine în exclusivitate şi cred că vor trebui să dea răspunsuri la unele întrebări pe această temă. Eu sper să nu se ajungă acolo", a mai declarat fostul ministru al Justiţiei.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Este vorba despre articolul 155 alineatul (1) din Codul penal: "Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză".

Acest text din Codul penal mai fusese declarat neconstituţional în anul 2018, însă Parlamentul nu a modificat legea în termen de 45 de zile, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel