"La 18 noiembrie, toţi refugiaţii din tabăra improvizată de la frontiera dintre Belarus şi Polonia din apropierea punctului de trecere Bruzgi au fost transferaţi, pe bază de voluntariat, într-un centru logistic", au indicat pe Telegram poliţiştii de frontieră din Belarus.
Marţi seară, peste o mie de persoane se refugiaseră deja în acest depozit din apropierea frontierei. Cu toate acestea, alte 800 de persoane, potrivit Minskului, şi-au petrecut noaptea afară, la temperaturi sub 0°C, în corturi sau lângă focuri de tabără.
În cele din urmă, aceştia au fost mutaţi din cauza "condiţiilor meteorologice care se înrăutăţesc". În centrul logistic, migranţii primesc, potrivit poliţiştilor de frontieră din Belarus, "mese calde, haine calde şi produse de primă necesitate".
Mii de migranți s-au refugiat în tabără
Tabăra a fost ocupată de aproximativ 2.000 de persoane. Centrul se află în apropierea punctului de frontieră Bruzgi, unde, marţi, sute de migranţi au înfruntat tiruri de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene din partea forţelor poloneze, după ce au avut loc ciocniri violente între cele două părți.
Paza de frontieră poloneză a confirmat și ea evacuarea taberei.
Pe lângă migranţii de la frontieră, alţi aproximativ 5.000 se află în Belarus, potrivit preşedinţiei acestei ţări, scrie Agerpres.
UE trimite ajutoare în valoare de 700.000 de euro pentru migranții de la frontiera Poloniei cu Belarus
În urmă cu o zi, UE a declarat că va trimite alimente, pături și alte ajutoare în valoare de 700 000 de euro pentru migranții de la frontiera cu Belarus.
UE a declarat că va trimite alimente, pături și alte ajutoare în valoare de 700 000 de euro pentru migranții de la frontiera cu Belarus, după ce a fost criticată pentru că a făcut prea puțin pentru a ajuta miile de persoane blocate din cauza conflictului dintre est și vest, scrie Reuters, preluată de Mediafax. Astfel, în contextul actualei crize, cancelarul german Angela Merkel a vorbit miercuri la telefon, pentru a doua oară în trei zile, cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.
Convorbirile telefonice ale lui Merkel cu Lukașenko reprezintă un semn neobișnuit de apropiere față de un lider pe care Europa l-a respins ca fiind ilegitim de la alegerile de anul trecut.
Șefa executivului UE, Ursula von der Leyen, este cea care a anunțat ajutorul, afirmând în același timp că depinde de Lukașenko să pună capăt unei crize pe care Europa consideră că a creat-o în mod deliberat.
"Suntem pregătiți să facem mai mult. Dar regimul belarus trebuie să înceteze să mai ademenească oamenii și să le pună viețile în pericol", a declarat aceasta.
"Trebuie să fim pregătiți ca această situație de la granița cu Belarus să nu se rezolve rapid"
UE susține că Minskul a adus cu avionul mii de migranți din Orientul Mijlociu pentru a-i împinge să treacă ilegal în blocul comunitar. Ei ar urma să exercite presiuni asupra Europei, ca represalii la sancțiunile impuse împotriva Belarusului din cauza încălcării drepturilor omului.
Belarusul neagă că ar fi provocat criza, dar afirmă că nu poate contribui la soluționarea acesteia decât dacă Europa ridică sancțiunile impuse.
Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri la radioul public polonez că este posibil ca criza de la graniță să dureze luni de zile: "Trebuie să fim pregătiți ca această situație de la granița cu Belarus să nu se rezolve rapid", a spus el, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News