Deflagraţia a fost provocată, potrivit autorităţilor, de 2.750 de tone de nitrat de amoniu stocate de şase ani în portul Beirut fără măsuri de precauţie. După ce l-au audiat pe Daher timp de patru ore şi jumătate, judecătorul Fadi Sawan a ordonat arestarea acestuia, a relatat Agenţia naţională libaneză de ştiri (NNA).
Potrivit unei surse judiciare, mai multe de 16 persoane au fost reţinute în ancheta privind explozia din port. La 7 august, un judecător din Beirut a ordonat reţinerea lui Daher, a predecesorului acestuia, Shafik Merhi, şi a directorului portului, Hassan Kuraitim, potrivit Agerpres.
Explozie uriaşă, care s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi
Reamintim că explozia uriaşă care a devastat săptămâna trecută cartiere din capitala libaneză Beirut s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Toţi membrii Guvernului Libanului au demisionat luni după-amiază, în contextul intensificării presiunilor internaţionale după explozia de la Beirut, dar şi pe fondul protestelor masive faţă de situaţia economică şi socială.
Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a anunţat luni, potrivit BBC, că bilanţul exploziei din zona portuară a ajuns la 220 de morţi şi aproximativ 6.000 de răniţi, 110 persoane fiind în continuare dispărute. Aproximativ 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe după deflagraţie. Situaţia economică şi socială din Liban este gravă. Explozia din Beirut a accentuat starea de nemulţumire, iar sâmbătă şi duminică mii de persoane au participat la proteste antiguvernamentale. Donatorii internaţionali au promis alocarea unor "resurse majore" pentru reconstrucţia Libanului, condiţionând asistenţa străină de reforme care să asigure distribuirea ajutoarelor în mod transparent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News